02:06
08 augustus 2022

Een barrière opzetten tegen drugsafval, het kan! Toename ‘onzichtbare’ drugslozingen

Pas geleden dronk een hond in Ede tijdens de dagelijkse wandeling uit een besmette plas water. Ze werd hartstikke ziek, was onrustig en liep uren achtereen rondjes. In het water zat waarschijnlijk XTC-afval. Voor de eigenares een vreselijke en verontrustende ervaring. Voor het CCV een extra motivatie om nog harder te werken aan een veilige en leefbare samenleving. En reken maar dat we ons daar keihard voor inzetten. We hebben instrumenten om deze vorm van criminaliteit tegen te gaan en op basis van de nieuwste inzichten en ervaringen passen we deze ook steeds aan.

Barrières opwerpen

Het lijkt wel of de berichten over gedumpt drugsafval toenemen. Onlangs nog postte een boswachter een filmpje met een kilometerslange sliert drugsaval langs de Vossenweg bij Bergen op Zoom. De verontwaardiging was groot, en terecht. Het CCV maakt voor verschillende criminaliteitsvormen zogenoemde barrièremodellen. Zo’n model brengt in kaart welke stappen een crimineel zet om een delict te kunnen plegen. Ook belicht het welke partijen en gelegenheden het delict (ongewild) mogelijk maken. Hiermee ontdekken samenwerkende partners welke barrières zij kunnen opwerpen om het werk van een crimineel te verstoren. We hebben inmiddels zo’n 12 barrièremodellen, ook voor hennepteelt en synthetische drugs.

Lees verder via

Een omgevallen bouwkraan, rellen rond de komst van een AZC, een evenement dat vreselijk misloopt, dumping van drugsafval, radicalisering en terreurdreiging, migratieproblematiek, overlast, georganiseerde misdaad, uitgaansgeweld. Hoe bevordert u het lokale veiligheidsbeleid? Leer en luister tijdens de Collegereeks Veiligheid, Recht en Bestuur, georganiseerd door het Haags Congres Bureau,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.