03:10
02 oktober 2023

Delinquentie stopt voor, niet door huwelijk – Family Ties, Criminal lives?

Delinquentie stopt voor, niet door huwelijk – Family Ties, Criminal lives?

Getrouwde criminelen stoppen of minderen vaak met criminaliteit. Maar wanneer begint die verandering? In zijn promotieonderzoek heeft Joris Beijers onderzocht in hoeverre trouwen en scheiden van invloed zijn op criminaliteit. Uit zijn resultaten blijkt dat getrouwde personen gemiddeld al minder delicten gingen plegen één tot twee jaar voordat ze in het huwelijksbootje stapten.

Omgekeerd hangt gescheiden zijn juist samen met meer criminaliteit, vertelt Beijers. “De mensen die waren gescheiden bleken ook gemiddeld al zo’n één tot twee jaar vóór de scheiding meer delicten te plegen.” Een mogelijke verklaring is dat een relatie vaak al enige tijd voor het huwelijk begint en al voor de daadwerkelijke scheiding slechter wordt, waardoor er al effect te zien is op ‘het delictgedrag’ voordat iemands huwelijkse status verandert.

Beijers draagt ook andere factoren aan die de relatie tussen criminaliteit en huwelijkse status (deels) verklaren. “De transitie van onverantwoordelijke adolescent naar een verantwoordelijke volwassene kan bijvoorbeeld inhouden dat een persoon stopt met criminaliteit en een serieuze relatie aangaat.”

In zijn proefschrift laat hij ook zien dat andere gezins- en familiefactoren samenhangen met criminaliteit bij individuen. Als broers en zussen of ouders en grootvaders ook crimineel waren, hadden de onderzochte personen een groter risico om zelf ook delicten te plegen.

Lees verder via VU- “Family ties, criminal lives?”Associations between family offending, family-related transitions and offending en de pdf

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *