04:18
08 december 2022

De week van Burgemeester Janssen – Veiligheidsbeleid

Maandag 26 september overleg ik met medewerkers over de veiligheidsaanpak in Zeist. Bij de bestrijding van fietsendiefstallen overwegen we speciaal geprepareerde fietsen in te zetten. Ook bespreken we de ervaringen van een gemeente bij de huisvesting van een ex-zedendelinquent in de wijk. Rond het middaguur ben ik op het hoofdbureau van de politie in Utrecht. We delen de regionale ervaringen en resultaten in de bestrijding van criminaliteit in Midden-Nederland (39 gemeenten). Ondermijning, radicalisering en persoonsgerichte aanpak komen aan de orde. ’s Middags feliciteer ik het echtpaar Straver. De heer en mevrouw Straver wonen aan de Arnhemse Bovenweg in serviceflat Nijenhove en vieren hun 60-jarige huwelijk.

Dinsdag begint met een werkbezoek van het college van B&W. We bezichtigen het voormalige gemeentekantoor aan Het Rond. De kantoorruimten zijn bijna geheel uitgekleed voor de realisatie van dertig woon-appartementen; het is indrukwekkend deze transformatie van werkplek naar wooncomfort te zien. In de collegevergadering nemen we besluiten over tijdelijke standplaatsen op de markt en stemmen we in met het voorstel van de straatnamencommissie over de naam voor een locatie nabij de Sanatoriumlaan. Geïnspireerd door de vroegere buitenplaats Oirschot aan de overzijde de naam: Overplaats van Oirschot. Halverwege de middag woon ik de installatie bij van de nieuwe burgemeester van Renswoude, mevrouw Petra Doornenbal-Van der Vlist.

Woensdag en donderdag neem ik deel aan de bestuursconferentie van de VeiligheidsRegio Utrecht. Het eerste deel gaat over Water en Meerlaagse Veiligheid. Delta-commissaris Wim Kuijken vertelt over het huidige Deltaplan dat voor heel Nederland geldt. Het bestaat uit dijkverhoging en -versterking, ruimtelijke adaptatie (zoals wateropvang in polders of andere plekken) en crisisbeheersing. Een aanrader is eens naar de website www.overstroomik.nl te kijken. Het tweede deel gaat over Terrorisme. De Nationale Coördinator Dick Schoof en Nikita Philippi van de Brusselse politie vertellen over de ontwikkeling en bestrijding van terrorisme. Het is een aangrijpend onderwerp, waarbij de gebeurtenissen in Brussel, luchthaven Zaventem en metrostation Maalbeek, worden toegelicht.

Donderdagmiddag ben ik in Papendrecht bij het afscheid van burgemeester Kees de Bruin. Papendrecht is collega-gemeente in het landelijk Platform Middelgrote Gemeenten. ’s Avonds in Zeist woon ik in de raadzaal een bijeenkomst bij over framing en de kracht en macht van taal in de politiek. Hoogleraar Hans de Bruijn neemt ons mee in retoriek en reuring, en leert ons het verschijnsel doorgronden.

Vrijdag heb ik werkoverleg met de Zeister politiechef Jan-Dirk Bogerd. We spreken over autobrand en overval, over vechtpartij en motorclub en over gaslek en gevonden explosief. Veiligheid is een veelzijdig verschijnsel. ’s Middags ben ik samen met wethouder Johan Varkevisser op een landelijke bijeenkomst over de Nieuwe Zorg. De Transitiecommissie, die twee jaar lang ontwikkelingen in de nieuwe zorg heeft verkend en beschreven, rondt haar werkzaamheden af. Professionals in de zorg laten hun passie en vakmanschap zien. Inspirerend.

Op zaterdag is het open dag van Brandweer Zeist en Den Dolder. Ook de jeugdbrandweer is actief. Met alarm, oefenrook en bonkie probeer ik een deur te forceren. Het is een warm openingskarwei. Velen, jong en oud, bezoeken de dag. Met grote deskundigheid laat de brandweer zijn werk zien. Hulde!

Bron: Nieuwsbode Zeist

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.