01:27
30 mei 2024

De aanpak van gedigitaliseerde criminaliteit moet beter

De aanpak van gedigitaliseerde criminaliteit moet beter

Politie en OM pakken aangiftes van vriend-in-nood-fraude of bankhelpdeskfraude nauwelijks op. Met het zakken van de traditionele criminaliteitscijfers, stijgen die van online criminaliteit. Daarom zoeken politie en OM nu naar nieuwe werkwijzen in antwoord op de nieuwe vormen van criminaliteit. “Eigenlijk moet je gewoon snappen hoe de opsporing in elkaar zit en gebruikmaken van de mogelijkheden die je hebt.”

We raken er steeds meer van doordrongen dat een bankhelpdeskfraude met tekstberichten en telefoontjes van valse bankmedewerkers net zoveel impact kunnen hebben als een woninginbraak. Niet zelden neemt de zogenaamde bankmedewerker die aan de deur de passen komt ophalen, ook andere waardevolle spullen mee van de slachtoffers. Met als smoes het ‘in veiligheid stellen’ van de eigendommen. In 2023 werd volgens het CBS 16 procent van de Nederlanders slachtoffer van online delicten. In november van het afgelopen jaar stond de teller van de aangiftes van gedigitaliseerde criminaliteit bij de politie op bijna 45.000.

“Wat doen we daaraan als politie?”, vraagt Robert Doornbusch zich hardop af, hij is lid van de projectgroep bij de Nationale Politie die zich richt op de versnelling van de aanpak van gedigitaliseerde criminaliteit, ook wel Operatie Centurion genoemd. Doornbusch kent het teleurstellende antwoord op deze vraag: “Bijna niks.” Van de aangiftes in 2023 werd twee derde direct afgewezen. Het contrast met de aanpak van veelvoorkomende criminaliteit is enorm. “Bij een klassieke woningoverval rijden we de stenen uit de wegen en zetten alle opsporingsmethoden in om de verdachten achter slot en grendel te krijgen, terwijl slachtoffers van een bankhelpdeskfraude, noem dat maar een digitale woningoverval, pas over twee weken aangifte kunnen doen.”

Lees verder via ccv-secondant.nl

Meer leren over ondermijning, verwarde personen en bevoegdheden van de burgemeester op het gebied van OOV (online gebiedsverboden en demonstratierecht? Kom 15 mei naar het HCB Seminar ‘Topsprekers in Veiligheid’ met prof. dr. Michiel van der Wolf (Rijksuniversiteit Groningen), mr. Jan van der Grinten (Van Doorne en Universiteit Leiden) en prof. dr. Karin van Wingerde (Erasmus Universiteit).

Meer weten over toezicht in verbinding? Kom naar de wegens succes herhaalde HCB Seminars Toezicht in Transitie 2024 – Toezicht in verbinding op 18 april en 16 mei 2024 in Den Haag, georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

In de HCB Seminarreeks Toezicht in Transitie 2024 gaat het dit najaar om de verbinding met de omgeving:

  • Toezicht voor de omgeving – Verantwoorde inzet van technologie (18 april)
  • Toezicht met de omgeving – Burgers en bedrijven betrekken (16 mei)

Sprekers zijn Gijs van Maanen, Tilburg Institute for Law, Technology and Society, Frans van Bruggen, DNB, UU en NSOB, Bart Snels en Floryt van Wesel, Inspectie belastingen, toeslagen en douane en Paul van Dijk, zelfstandig adviseur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *