04:36
29 februari 2024

Expired: Cybercriminelen worden professioneler

Misdaad op internet wordt steeds beter georganiseerd. De cybercriminelen runnen professionele ondernemingen om hun slachtoffers zo goed mogelijk aan te vallen.”We zien dat cybercriminelen in veel gevallen beschikken over uitgebreide faciliteiten en een vakkundige technische staf die zo efficiënt opereert dat ze normale werktijden handhaven en zelfs in het weekend en op feestdagen vrij hebben”, aldus beveiliger Symantec dinsdag in zijn jaarverslag over dreigingen op internet.

Symantec heeft vorig jaar 430 miljoen nieuwe vormen van virussen en andere ‘malware’ ontdekt. Dat is 36 procent meer dan in het jaar ervoor. “Het meest opvallende is misschien wel dat deze aantallen ons niet meer verrassen”, zegt de beveiliger.

Volgens Symantec waren er wereldwijd negen enorme datalekken. Daarbij kwamen 429 miljoen gegevens vrij. Maar het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk nog hoger, omdat bedrijven zulke lekken vaker verzwijgen, zegt Symantec.

De criminelen blijven gek op ransomware, het gijzelen van harde schijven voor losgeld. Het gevaar ervan blijft groeien. Maar ze zetten nu ook nep-helpdesks op. Ze laten een bericht op het scherm van gedupeerden verschijnen, waarin staat dat die een bepaald telefoonnummer moeten bellen om de problemen te laten fiksen. In 2015 verijdelde Symantec 100 miljoen van zulke pogingen tot oplichting.

Bron: Tros Opgelicht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *