12:59
22 februari 2024

Column Slachtoffers en het falende rechtssysteem – Slachtoffers eerst….

Column Slachtoffers en het falende rechtssysteem – Slachtoffers eerst….

Daders van fraude, oplichting en ander crimineel gedrag komen met enige regelmaat weg met een taakstrafje. Dat frustreert de slachtoffers, die blijven zitten met financiële en/of emotionele schade. En dan hebben we het niet alleen over burgerlijke ongehoorzaamheid maar dit betreft vooral  bedrijven en personen die  relatief ongestraft door kunnen blijven gaan met malafide praktijken. Een voorbeeld hiervan is een verhuurbemiddelaar, die middels  de mazen in de wetgeving met enige regelmaat huiseigenaren dupeert. Het gehele relaas is te lezen op het Radar Forum .

Gelukkig zijn er Stichtingen en gedupeerden  die de strijd aan  gaan om wantoestanden aan het licht te brengen en zodoende slachtoffers helpen hun recht te halen:

Slachtoffers kunnen te maken krijgen met een doolhof van instanties, schaderegelingen, juridische procedures en emoties.

Stichting Slachtoffers Eerst!  streeft er naar om de overheid en maatschappij te bewegen om de juridische en maatschappelijke positie van slachtoffers van oplichting te versterken. Daarnaast is het ons doel slachtoffers te ondersteunen bij de verwerking van de gebeurtenis(sen). Dit doen wij door het geven van adviezen, het verlenen van praktische hulp, het verbinden van de slachtoffers en door de aandacht voor  de positie van slachtoffers te vergroten.

Om onze doelstelling te kunnen realiseren heeft de Stichting enkele subdoelen opgesteld.

 • Vergroting van de aandacht voor de positie van slachtoffers vanuit de overheid en maatschappij.
 • De overheid en maatschappij bewegen om de juridische en maatschappelijke positie van slachtoffers van oplichting te versterken.
 • Slachtoffers snel adequaat ondersteunen na het plaatsvinden van een ingrijpende gebeurtenis,
 • Slachtoffers van oplichting voorzien van adviezen en praktische hulp.
 • Slachtoffers verbinden door samen in gesprek te gaan met ervaringsdeskundigen.
 • Het bieden van preventietrainingen voor risicodoelgroepen.

De Stichting Slachtoffers-Eerst! werkt aan het Zwartboek “gedupeerden van Oplichting’. Bij voldoende aanmeldingen bieden we het Zwartboek aan bij de Tweede Kamer. Waarom? Om van de politiek gedaan te krijgen dat slachtoffers niet zelf achter hun door de rechter toegekende schadevergoeding aan hoeven. We willen dat de overheid de schadevergoeding aan de de slachtoffers voorschiet en het geld zelf int bij de daders.

Uiteraard steun ik deze Stichting en hoop, door verspreiding van deze column via social media, andere mensen bewust te maken van het feit dat slachtoffers over het algemeen behoorlijk in de steek worden gelaten.

 

Margareth Weijers

Hoofdredacteur vl-nieuws.nl

 

 

1 comment

 • Anne Dozeman.
  Zoals ik begrepen heb is het niet mogelijk om daders in deze tot betaling te dwingen.
  Het is geen juridisch vergrijp zo begrijp ik.
  Daarom ben ik er en met mij zeer4 velen ,denk ik, dat dergelijke misdaden dusdanig te worden ingekleed dat vervolging en betaling, indien nodig, met afname van goederen mogelijk is en dat deze in beslag genomen goederen in het openbaar verkocht worden
  tot het verschuldigde bedrag plus de bijkomstige kosten en eventuele emotionele schade aan direct betrokkene vereffend kan worden\
  M. vr. gr. Anne Dozeman

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *