10:25
12 april 2024

Column NICE – FRANKRIJK Nice, Darwin, Froome, Pokemon,

Column NICE – FRANKRIJK   Nice, Darwin, Froome, Pokemon,

Frankrijk, net op adem gekozen na de eerdere verschrikkelijke terreurdaden in Parijs en de tegenhanger, de prima verlopen EK voetbalwedstrijden heeft gisteren wederom een vreselijke terreurdaad ondergaan.

De nationale feestdag van Frankrijk op Quatorze Juillet is van een feestdag met een mokerslag gekenterd in een terreur daad. Een vrachtauto met een manische chauffeur is door een feestvierende menigte gereden over een afstand van ruim 2 kilometer. Tijdens de dodemansrit heeft dit geleide auto-wapen meer van 84 dodelijke slachtoffers gemaakt naast ontelbare gewonden die allemaal op straat op de Boulevard verminkt achtergebleven zijn.

Het dodental loopt gestaag verder op. Op de boulevard in Nice zal het nooit meer hetzelfde worden als voordien, tot aan de vuurwerkshow van deze 14e juillet. De vrachtauto is doorzeefd met kogels, om hem tot stoppen te dwingen en erger te voorkomen. De amokmaker is daarbij gedood.

Het onderzoek vordert gestaag. Frankrijk is wederom in rouw gedompeld. De Nationale rouw is alweer afgekondigd voor de duur van 3 dagen. Ontelbare families zijn koelbloedig uit elkaar gerukt.

Charles Darwin heeft het menselijk gedrag al lang geleden vastgesteld. Het uitsterven van de dinosaurussen en andere voorwereldse reptielen houdt geen gelijke tred met de geboorte, de ontwikkeling en de niets ontzielende dominantie van de mens in al zijn verwoestende zinnen. Op het moment dat de homo sapiens is opgedoemd, is het op de evolutieklok al 5 voor 12 of misschien zelfs iets later….

De menselijke abnormaliteiten dan. Deze slaan dagelijks als bommen om ons heen diepe geestelijke kraters. Sommigen denken dan, het moet niet gekker worden maar de overtreffende trap wordt steeds maar weer overtroffen in mallotigheid en onbezonnenheid.

Dan haal ik nog een wanstaltig voorbeeld van menselijk gedrag aan uit Le tour de France op de bovenste weg naar Mont Ventoux. De weg omhoog naar de Mont Ventoux wordt gelardeerd door talloze caravans, en andersoortige sleephutten. Hele gemotoriseerde naties berijden het parcours voordat hun vedetten een pedaal hierop gezet hebben. Dan is het lange wachten op de tourhelden aangebroken maar ook verpozing zoeken want verveling is uit den Boze. Wat doen sommigen dan?  Zich verkleden in Borat kostuums of andere opzienbarende clownspakken. Wellicht heeft men flink aan alcohol gelaafd. Ik zei het al, het wordt steeds gekker.

De tourorganisatie vindt dat dit moet kunnen en verhoogt de amusementswaarde tot ongekende hoogten door de noodzakelijke dranghekken weg te laten. Eigenlijk een soort van uitdagen van de menselijke (on)geest. Het gaat bijna altijd goed behalve soms. Dan komt er een onderzoek en daarna doen ze samen een plas en vergeten wat is geweest en gaan verder op de ingeslagen weg.

Mensendrommen lopen op de weg naar Mont Ventoux en maken er een ongeorganiseerde mierenhoop van waar geen doorkomen meer is. Borat’s en andere kwibussen lopen op de weg, langszij op het parcours mee met hun helden. In bikini, met indianen geverfde gezichten en bierbuiken onder het slaken van oerkreten die hun helden de berg op moeten dwepen. De veiligheid is niet meer belangrijk alleen maar hun 1 seconde van roem en bekendheid op de tv. De menselijke massa vormt een onomkeerbare fuik voor de renners.

Dan rijdt een motor zich vast in het publiek. Achterop botsen een aantal renners waaronder de gele banaan. Plots zoomt de media in op een gele banaan. Deze rent zonder fiets tussen de vlezige massa door. De fiets is kaduuk. Niemand kan komen helpen want alles zit potdicht. Niet erg veilig, organisatie! Dus rent de gele banaan maar bergop in de hoop op beter. Enfin, hij wordt achteraf door de jury geholpen en lijdt geen nadeel voor zijn crash. Beter zou zijn geweest om de berg af te rennen in de richting van zijn verzorgers!

Een andere gekheid dan. Een meisje loopt niets vermoedend en gebiologeerd een drukke weg op en wordt bijna levensbedreigend geschept door een auto. Hoe dat komt? Door het spelletje Pokémon op de gsm. Kennelijk kun je met de telefoon Pokémon figuren zien. Wegen en zo zijn weggelaten. Door de Pokémon mania zijn we al ziende blind geworden voor veiligheid in het verkeer of waar dan ook.

Fatsoen op begraafplaatsen en historische plekken waar dergelijke figuren op bliepen is NOT done. Het is maar wachten op de eerste slachtoffers van dit groteske spelletje.

Vreemd de associatie die ik nu voel met de vertaling van het Engelse woord nice.

nice is not Nice – Frankrijk. De menselijke geest is niet te vangen……….

Bron: Human Terms

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *