04:35
22 april 2024

Expired: ‘Boefjes’ zijn vaak slachtoffer van criminele uitbuiting

Gebruik van kinderen voor criminele zaken komt niet alleen bij Roma voor, maar ook in Nederlandse gezinnen, toont onderzoek.

„Hoe ben je op het idee gekomen het te doen?”, vraagt de marechaussee aan het 13-jarige Nederlandse meisje. Ze is in haar eentje van Curaçao naar Amsterdam gevlogen – om familie op te zoeken – maar bij een controle door medewerkers van het Schipholteam is in een van haar lichaamsholtes een flinke bol cocaïne gevonden. Tijdens het verhoor vertelt het meisje dat ze verkering heeft met een ruim tien jaar oudere man. En nu wil de marechaussee graag van haar weten of de cocaïnesmokkel zijn idee was. Haar antwoord: „Ik ga zijn naam niet noemen.”

Zo kan gedwongen criminele uitbuiting van kinderen eruit zien, zegt Brenda Oude Breuil, onderzoeker van de Universiteit Utrecht. Samen met collega Aline Bos stuitte het onderzoeksteam op deze casus tijdens het onderzoek dat zij deden in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie naar criminele uitbuiting van kinderen in Nederland. Woensdag verscheen hun rapport hierover.

Lees verder via

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *