03:32
29 november 2023

België zet zoekrobot in tegen terreurdreiging op sociale media

België investeert 22 miljoen euro in een zoekrobot om signalen van terreurdreiging of radicalisering op sociale media op te sporen. De inlichtingendiensten en de federale politie kunnen binnen een of twee jaar gebruikmaken van de software.

De Belgische ministerraad stemde vrijdag in met de aankoop. Drie diensten zullen met de tool aan de slag kunnen gaan: de Belgische burgerlijke geheime dienst, de inlichtingendienst van het leger en de federale politie. Elke dienst zal de software voor zijn eigen doeleinde kunnen gebruiken, maar omdat het om hetzelfde systeem gaat, verhoogt dat de efficiëntie en de mogelijkheid om samen te werken.

Handmatig
Nu verloopt de zoektocht op internet naar verdachte uitlatingen of personen grotendeels handmatig, zei minister Steven Vandeput (Defensie). Hij sprak van ,,een grote stap vooruit,” ook omdat de informatie makkelijker kan worden gedeeld.

Na de aanslagen in Parijs en Brussel kwamen de Belgische inlichtingendiensten onder vuur te liggen. De regering is sindsdien bezig de opsporingscapaciteit te versterken.

Bron: AD 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *