06:59
21 mei 2024

AIVD: complottheorieën over ‘kwaadaardige elite’ bedreigend voor veiligheid

AIVD: complottheorieën over ‘kwaadaardige elite’ bedreigend voor veiligheid

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) ziet ‘een ontwikkeling’ van extremisten die zich niet alleen richten tegen de overheid, maar ook meer en meer tegen allerlei organisaties en instituties.

Dit staat in het jaarverslag over 2022. “Kenmerkend voor deze groep is de boodschap dat in Nederland een kwaadaardige elite aan de macht is, die ‘de vijand’ is van de Nederlandse bevolking.”

De boodschap wordt ook na corona nog altijd verspreid, volgens de AIVD, en lijkt ‘momenteel het populairste extremistische narratief in Nederland’. “Het centrale idee van anti-institutionele extremisten vormt een ernstige lange termijndreiging tegen Nederland.”

Lees verder via rtlnieuws.nl

Meer leren van lector en hoogleraar Otto Adang van de Politieacademie en de Rijksuniversiteit Groningen over maatschappelijke onrust en polarisatie? Kom naar de Hybride HCB Cursus ‘Omgang met maatschappelijke onrust en polarisatie 2023’ die start op 9 mei 2023 in Den Haag. Verder met Jan van der Grinten, Van Doorne (oa over het online gebiedsverbod), Frank van Summeren, RONT Management Consultants en Toon Ruiken, Nationale Politie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *