03:30
05 oktober 2022

Agent op de Wallen hoeft niet meer ‘cultureel anders’ te zijn – Positieve discriminatie

De politie in Amsterdam heeft een vacaturetekst veranderd na ophef onder collega’s. In een vacature op intranet werd gezocht naar een teamchef in het Wallengebied met een “andere culturele achtergrond”. Dat stuitte collega’s tegen de borst, bevestigt de Nederlandse Politiebond (NPB).

De politie is al een tijd bezig om het politiekorps diverser te maken, maar volgens de voorzitter van de politiebond wordt de plank nu misgeslagen. “Dit is een beetje een doorgeslagen goede intentie”, zegt voorzitter Jan Struijs.

Klachten

De Amsterdamse ondernemingsraad en de NPB ontvingen veel klachten van politiepersoneel over de vacature. Zij vinden dat bepaalde mensen worden voorgetrokken.

“Ook politiemensen met een migratieachtergrond zeggen: hier krijgen we last van”, zei Struijs in het NOS Radio 1 Journaal. Volgens hem vinden zij dat ze op hun kwaliteiten moeten worden geselecteerd en niet op hun achtergrond.

‘Diversiteit is noodzaak’

In maart zei korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie dat er binnen de politietop extra plekken worden gecreëerd voor “divers talent”. Hij noemde diversiteit in de top een keiharde noodzaak.

NPB-voorzitter Struijs is het daarmee eens, maar zegt dat er andere manieren zijn om dat doel te bereiken. Bijvoorbeeld door gerichter politiemensen te werven op scholen en universiteiten, zegt Struijs.

Inmiddels is de tekst op de interne politiesite gewijzigd. Struijs zegt dat de Amsterdamse leiding adequaat heeft gereageerd en dat er is toegegeven dat er een grens is gepasseerd. Ook de ondernemingsraad gaat er beter op toezien dat bepaalde mensen worden voorgetrokken, aldus de voorzitter.

Bron: NOS

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.