06:55
05 juli 2020

Afscheidsrede prof. Hans Boutellier

Afscheidsrede prof. Hans Boutellier

Hoe veilig verder!?
Over wat niet deugt, wat je eraan kunt doen en wat je daarvan moet denken

Afscheidsrede van prof. Hans Boutellier, hoogleraar Veiligheid en Veerkracht, Vrije Universiteit Amsterdam, Faculteit Sociale Wetenschappen, Afdeling Bestuurswetenschappen en Politicologie

Veiligheid is een onverzadigbaar fenomeen. Het begrip verwijst naar een toestand waarin we ons bevinden. We kunnen veilig zíjn en we kunnen ons veilig vóelen – dat is althans wat we meestal willen. Maar we weten nooit helemaal zeker of dat het geval is. Veiligheid is geen eindtoestand. Er is altijd een inbreuk op die toestand denkbaar. Zijn we hier en nu echt helemaal veilig? We kunnen altijd wel iets gevaarlijks bedenken. Velen zijn daar zelfs dol op, gezien de populariteit van enge films en spannende boeken. Er kan ook altijd weer een schep bovenop de maatregelen: neem het veiligheidscircus op Schiphol. En dan nóg wandelt er een of andere SBS6-reporter zomaar door de poortjes. Dat is niet zo heel moeilijk trouwens: van de mystery guests (spookdaders die langs de veiligheidscontrole proberen te komen) wordt volgens een betrouwbare bron slechts 60% gepakt. Veiligheid kent met andere woorden geen eindtoestand, het streven ernaar kent geen grens.

Lees verder via verwey-jonker.nl

Leren van en luisteren naar Hans Boutellier en andere topsprekers in veiligheid? Kom naar de HCB Collegereeks ‘Veiligheid, recht en bestuur – Waar liggen burgemeesters wakker van?’ met o.a. prof. dr. Hans Boutellier, prof. dr. Bob Hoogenboom en burgemeester Lieke Sievers. Start 31 oktober.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *