05:14
29 februari 2024

Expired: Afname fraude na melding klokkenluider

Expired: Afname fraude na melding klokkenluider

Een studie van de Universiteit van Iowa wijst uit dat fraude bij bedrijven aanzienlijk vermindert in de jaren nadat klokkenluiders naar buiten zijn gekomen met informatie die misstanden aan de kaak stellen binnen de bedrijfsvoering.

Het is voor het eerst dat de relatie tussen de melding van misstanden en het terugdringen van fraude zo duidelijk wordt aangetoond. Klokkenluiders worden steeds meer gezien als een manier om het tekort aan toezichthouders te versterken in hun toezicht op de uiteenlopende en complexe bedrijfstakken.

Tot op heden was de impact van de melding van klokkenluiders op bedrijfspraktijken minder duidelijk. Terwijl wetenschappelijk onderzoek naar klokkenluiders hielp het wangedrag bij bedrijven te identificeren, werd niet veel gedaan om vast te stellen of deze moedige daden een afschrikwekkende werking hebben op bedrijven. Door een steekproef van bedrijven te nemen waarbij meldingen van misstanden waren gedaan door klokkenluiders kon de onderzoeker ondervinden of deze resulteerden in betekenisvolle verbeteringen in het gedrag binnen deze bedrijven.

Lees verder:

Bron:Anti-Corruptie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *