12:50
27 april 2024

3 vragen aan Ron van Gijn over draaideurcriminelen, internalisering en jeugdcriminaliteit

3 vragen aan Ron van Gijn over draaideurcriminelen, internalisering en jeugdcriminaliteit

Ron van Gijn werkte 32  jaar bij de politie en maakte toen de overstap naar de gemeente. Bij de Gemeente ’s-Hertogenbosch bouwde hij aan de afdeling Openbare Orde en Veiligheid als Juridisch Beleidsmedewerker Openbare orde en veiligheid. Thans werkt hij als zelfstandige.

Hij levert als gastdocent een bijdrage een de HCB Cursus ‘Integrale Persoonsgerichte Aanpak 2024’ die start op 25 april en is georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Vragen gesteld door Elwin Veldhuis, programmamaker en directeur Haags Congres Bureau


Wanneer is iemand een veelpleger? We horen ook vaak de term ‘draaideurcrimineel’ is dat hetzelfde?

Een persoon wordt meestal beschouwd als een veelpleger wanneer hij of zij herhaaldelijk betrokken is bij strafbare feiten en vaak in aanraking komt met justitie. De term ‘draaideurcrimineel’ wordt vaak gebruikt om iemand aan te duiden die herhaaldelijk in de criminaliteitscyclus belandt, vaak na vrijlating uit detentie. Hoewel er een overlap kan zijn, richt ‘veelpleger’ zich meer op de frequentie van criminele activiteiten, terwijl ‘draaideurcrimineel’ de nadruk legt op het patroon van recidive na vrijlating.


Kun je iets zeggen over risicofacturen voor gewelddadig gedrag? Wanneer kunnen deze worden overgedragen op de kinderen?

Risicofactoren voor gewelddadig gedrag kunnen onder meer een geschiedenis van huiselijk geweld, psychische stoornissen, verslaving en sociaaleconomische problemen omvatten. Wanneer kinderen worden blootgesteld aan dergelijke risicofactoren, vooral in hun vroege ontwikkelingsjaren, kan dit hun gedrag beïnvloeden en het risico op het vertonen van gewelddadig gedrag vergroten. De overdracht van deze risicofactoren op kinderen kan plaatsvinden door directe blootstelling aan gewelddadige situaties, gevolgd door internalisering van dergelijk gedrag als normaal.


De jeugdcriminaliteit is fors gedaald maar toch lijkt het veel aandacht te krijgen, kun je daar meer over vertellen?

Ondanks de algemene afname van jeugdcriminaliteit blijft het onderwerp veel aandacht krijgen vanwege de ernstige gevolgen ervan voor zowel slachtoffers als daders. Het kan zijn dat zelfs een afname van de totale criminaliteitscijfers niet volledig reflecteert op de ernst van sommige misdrijven die door jongeren worden gepleegd. Bovendien blijft preventie en ondersteuning van jongeren van cruciaal belang, zelfs met een afnemende trend, om te voorkomen dat zij in de criminaliteitscyclus belanden.

Meer leren van Ron van Gijn, Frank van Summeren en Kees Zeebregts over een integrale persoonsgerichte aanpak? Kom naar de HCB Cursus ‘Integrale Persoonsgerichte Aanpak 2024’ die start op 25 april in Den Haag. Georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *