06:25
27 juli 2024

Toezicht in Transitie 2024 – Versterking van toezicht – 20 november

Toezicht in Transitie 2024 – Versterking van toezicht – 20 november

Toezicht in Transitie 2024 – Versterking van toezicht

Werken met en voorbij je mogelijkheden

HCB Seminar

Bleyenberg, Den Haag
Woensdag 20 november 2024
13.00 – 16.30 uur voorafgegaan door een (inloop)lunch vanaf 12.00 uur

Dagvoorzitter: Paul van Dijk, adviseur en (interim) manager in de driehoek van regulering, toezicht en communicatie

Met medewerking van:

  • Er worden op korte termijn meer namen bekend gemaakt!

Tijdens deze geheel nieuwe 8e editie van ons jaarlijkse HCB Seminar Toezicht in Transitie gaan we met elkaar analyseren waar versterking gewenst is, hoe je die versterking kunt bewerkstelligen en welke bestuurskundige kaders daarbij zouden kunnen helpen.

Toezichthouders kunnen veel, maar willen nog meer kunnen. Ze willen maatschappelijke impact maken en hebben daarvoor mensen, middelen en – wettelijke – mogelijkheden nodig. Hoe gebruik je wat je hebt en hoe krijg je wat je nodig hebt?

Er zijn al verschillende plannen om het toezicht te versterken. De versterking van het VTH-stelsel is werk in uitvoering. De rijksinspecties en toezichthouders moeten onafhankelijker worden.

Toezichthouders willen meer. De ACM vraagt een New Competition Tool. DCMR en andere omgevingsdiensten willen bij milieudelicten bestuurders persoonlijk aansprakelijk stellen. In wetgevingsbrieven en andere signalen geven toezichthouders hun wensenlijstjes aan de politiek.

De moderne toezichthouder ziet zichzelf niet alleen als handhaver van regels, maar wil maatschappelijke impact hebben. Daarvoor zijn formele en informele instrumenten nodig en waar die ontbreken, geeft de reflectieve toezichthouder signalen af. Wat is nodig en aan welke knoppen kun je dan draaien?

Hoe beoordelen we of de toezichthouders inderdaad meer mogelijkheden moeten hebben? En welke prijs zijn we bereid te betalen? Hoe groot moeten toezichthouders worden? Hoeveel mogen ze kosten? Welk niveau van toezichtlasten zijn acceptabel voor burgers en bedrijven?

Na een aantal inleidingen vanuit verschillende perspectieven, richten we ons op een aantal specifieke casussen om samen nader duiding te geven aan deze complexe thema’s.

Aan bod komen onder meer:

  • Impact maken; hoe doe je dat?
  • Hoe gebruik je wat je hebt en krijg je wat je nodig hebt?
  • Formele en informele instrumenten
  • Ervaringen met wetgevingsbrieven en andere signaleringen
  • Wat zijn acceptabele toezichtlasten voor burgers en bedrijven?
  • Welke eisen stellen de veranderingen aan de toezichthouders?
  • Welke kaders helpen om keuzes te maken?
  • Hoe werkt het dan in de praktijk van een aantal toezichthouders?

Met ervaren sprekers uit wetenschap en praktijk gaat u aan de slag met deze actuele thema’s. Er is veel ruimte voor discussie met de keynote-speakers en met uw collega-toezichthouders. Aan het einde van het seminar heeft u meer inzicht in waar versterking gewenst is, hoe je die versterking kunt bewerkstelligen en welke bestuurskundige kaders daarbij zouden kunnen helpen.

Mogen wij u verwelkomen op 20 november 2024 bij Bleyenberg in Den Haag?

Elwin Veldhuis
Haags Congres Bureau

Lees verder en meld u aan via de website van het Haags Congres Bureau

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *