05:52
23 april 2024

‘We blijven steeds in dezelfde valkuilen vallen’

‘We blijven steeds in dezelfde valkuilen vallen’

Als het aan hoogleraar Karin van Wingerde ligt, gaan we in Nederland radicaal anders samenwerken om de georganiseerde criminaliteit aan te pakken. Met toegewijde professionals, een vooraf goed doordachte werkprocedure en verantwoording afleggen op basis van samenwerken. “De informatie van de een kan output opleveren voor de ander, dat moet je elkaar gunnen.”

Zo’n 15 jaar doet Karin van Wingerde, hoogleraar Corporate Crime and Governance aan de Erasmus School of Law, onderzoek naar de aanpak van georganiseerde en witteboordencriminaliteit. Ze werkte mee aan‘Koers bepalen’, een procesevaluatie van wat er in Nederland op gang kwam naar aanleiding van de eenmalige 100 miljoen aan versterkingsgelden die de overheid in 2018 vrijmaakte om de aanpak van de georganiseerde druggerelateerde criminaliteit te versterken. Welke projecten zijn er door het hele land opgekomen, wie werken daarin samen en hoe verloopt die samenwerking? Afgelopen mei kwam het onderzoeksrapport ‘Onbedoeld ondermijnen’ uit, over hoe de overheid de georganiseerde drugscriminaliteit faciliteert door haar handelen of nalaten, waardoor onbedoeld een voedingsbodem kan ontstaan.

De onderzoeken waaraan u werkt brengen de politieke beslissingsmakers met elkaar in gesprek. Wat wilt u hen meegeven over de georganiseerde drugscriminaliteit?
“Boven het rapport ‘Koers bepalen’ hangt de vraag: moeten we de dingen blijven doen zoals we de afgelopen 30 jaar hebben gedaan? We kennen al allerlei lessen uit het verleden over publiek-private samenwerking, waarom dat vaak niet lukt en wat er moeilijk aan is. Wat ons opviel, is dat we steeds weer in dezelfde valkuilen blijven vallen. Dat is niet zo gek, want samenwerken is een van de moeilijkste dingen. Wat wij hebben opgetekend is helemaal niet nieuw, dus moet het niet eens radicaal anders?”

Lees verder via ccv-secondant.nl

Meer leren over ondermijning, verwarde personen en bevoegdheden van de burgemeester op het gebied van OOV (online gebiedsverboden en demonstratierecht)? Kom op 15 mei naar het HCB Seminar ‘Topsprekers in Veiligheid’ met prof. dr. Michiel van der Wolf (Rijksuniversiteit Groningen), mr. Jan van der Grinten (Van Doorne en Universiteit Leiden) en prof. dr. Karin van Wingerde (Erasmus Universiteit).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *