03:08
05 mei 2024

Al zeker 42 minderjarige bommenleggers aangehouden: ‘De gevolgen zijn groot’

Al zeker 42 minderjarige bommenleggers aangehouden: ‘De gevolgen zijn groot’

Alleen dit jaar al zijn er zeker 42 minderjarige verdachten aangehouden voor het plaatsen van een explosief bij huizen, of plannen daarvoor. De jongsten waren 11 jaar oud. Politie, justitie en jongerenwerkers waarschuwen voor de manier waarop deze jongeren benaderd worden: laagdrempelig, veelal in groepen op sociale media.

Hoe gaat dat benaderen, waarom gaan ze in op verzoeken om mee te werken en wat zijn de gevolgen voor deze jongeren? De NOS sprak met jongerenwerkers en jeugdbeschermers en bekeek uitspraken van rechtszaken waarin minderjarigen terechtstonden voor het veroorzaken van explosies, en tekende het verhaal op van een scholier die werd gepakt bij het plaatsen van zo’n bom.

Hoe raak je hierin verzeild?
Dat gaat heel makkelijk, zegt jongerenwerker Peter Ottens. Hij is de oprichter van welzijnsorganisatie YETS Foundation in Schiedam en begeleidt kwetsbare jongeren. “Soms krijgen ze op hun telefoon een privébericht, maar veel jongeren komen de oproepen tegen in groepen op Snapchat. Je wordt daar door vrienden in toegevoegd en zit dan in een groep met tientallen jongeren uit de stad. Je weet vaak niet wie daar allemaal in zitten, dus er hoeft maar één iemand te zijn met verkeerde intenties en die hele groep wordt bereikt.”

Vaak begint het met de simpele vraag wie een betaald klusje wil doen. Pas later horen de jongeren dat het gaat om het plaatsen van een explosief bij een deur.

Dat ziet ook Diede van der Heijden, manager jeugdreclassering in Den Haag. “Het begint met een berichtje: ‘Wil je een dienst leveren voor een paar honderd euro?’ Dat klinkt heel aantrekkelijk en laagdrempelig.”

Lees verder via nos.nl

Meer leren over ondermijning, de bevoegdheden van de burgemeester op het gebied van OOV (online gebiedsverboden en demonstratierecht) en verwarde personen? Kom 15 mei naar het HCB Seminar ‘Topsprekers in Veiligheid’ met prof. dr. Michiel van der Wolf (Rijksuniversiteit Groningen), mr. Jan van der Grinten (Van Doorne en Universiteit Leiden) en prof. dr. Karin van Wingerde (Erasmus Universiteit).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *