05:14
05 december 2023

Zuid als voorbeeld voor Nederland

Zuid als voorbeeld voor Nederland

Het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) is op de helft. Het heeft in tien jaar tijd flink gewerkt aan verbetering van school, werk en wonen.
Daarmee werd de aanpak op Zuid een voorbeeld voor andere gemeenten in Nederland om de problemen in kwetsbare wijken aan te pakken.

De formule is hetzelfde: een aanpak van 20 jaar, waar de gemeente met onder andere woningbouwcorporaties, scholen, werkgevers, zorginstellingen, de politie én het Rijk gezamenlijk optrekt.

Aan de bak
Zo is er voor studenten van Zuid een AandeBak-garantie. Daarin worden afspraken gemaakt met werkgevers die studenten aan het begin van hun mbo-opleiding een baan garanderen als ze deze succesvol afronden. Jaarlijks worden ruim zevenhonderd van die garanties afgegeven in sectoren als de haven, techniek en zorg. ‘Dit zijn sectoren waarin nu veel werk is, maar ook over een aantal jaar. Er worden net zo veel garanties afgegeven als dat er afname is’, vertelt NPRZ-woordvoerder Edwin Cornelisse.

Tegelijkertijd gaan leerlingen op basisscholen in sommige wijken 10 uur per week langer naar school. Het gaat om honderden kinderen die niet alleen extra hulp krijgen bij rekenen en schrijven. Maar ze doen ook activiteiten waarmee ze hun wereld vergroten, zoals sporten of een bezoek aan een tentoonstelling of een bedrijf.

Lees verder via rotterdam.nl

Meer leren over de omgang met bijzondere doelgroepen en de aanpak van kwetsbare gebieden? Kom naar de HCB Cursus die start op 10 juni in Den Haag, georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *