05:22
13 juni 2021

Zo houdt een speciale ICT-unit toezicht op de geheime diensten

Zo houdt een speciale ICT-unit toezicht op de geheime diensten

Onze inlichtingen- en veiligheidsdiensten, de AIVD en MIVD, verzamelen grote hoeveelheden data. Daarmee wordt hun werk steeds technischer. Hoe moet de toezichthouder op die diensten, de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD), dat bijbenen? Met een slimme combinatie van kennis, thema-onderzoek, steekproeven én systeemtoezicht. De ondersteuning van een speciale ICT-unit is daarbij onontbeerlijk.

Telefoongesprekken, e-mails, gebruiksgegevens, passagiersinformatie. Het zijn maar een paar voorbeelden van gegevens die de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) en haar militaire evenknie, de MIVD, verzamelen. Of zij dit mógen, is sterk afhankelijk van de wet. Zodra het verzamelen van gegevens verder gaat dan wat openbaar te vinden is, hebben de diensten veelal toestemming nodig van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Lees verder via toezine.nl

Dr. Meike Bokhorst en Prof. dr. Lisette van der Hel zijn de keynotespeakers tijdens de geheel nieuwe HCB Studiedag ‘Toezichtstrategieën in de praktijk 2020’ die online plaatsvindt op 2 december 2020 vanuit het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs. Georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Meer leren over Tools in Toezicht? Volg 10 november online de nieuwe editie van het Nieuwspoort Seminar Toezicht in Transitie van het Haags Congres Bureau. Met praktijkbijdragen door oa Dr. Katy de Kogel over het toezicht met technologie op delinquenten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 × 4 =