03:41
22 september 2023

Expired: ‘Zicht op LVB-jongeren’

Voor hulpverleners in de zorg is het meestal geen probleem, maar voor politie, jongerenwerkers en professionals uit de wijkteams blijkt het herkennen van jongeren met een Licht Verstandelijke Beperking (LVB) heel lastig. In de nieuwe infosheet ‘Zicht op LVB-jongeren’ brengt het CCV knelpunten in kaart en geeft praktische tips voor de herkenning van LVB en hoe je ermee om gaat.

Overschatting door gebrek aan kennis

Professionals die in hun werk te maken krijgen met jongeren hebben behoefte aan meer kennis over LVB, zo blijkt uit de quickscan die het CCV in het voorjaar van 2016 heeft uitgevoerd. Nu worden LVB-jongeren vaak niet als zodanig herkend. De jongeren lijken volwassen, kunnen verbaal heel vaardig zijn en hun gebrek aan sociale vaardigheden en probleemoplossend vermogen heel goed verhullen. Volwassenen zijn daardoor geneigd ze te overschatten en dat leidt vaak tot probleemsituaties. Als de LVB van een jongere tijdig (h)erkend wordt, kan de juiste hulp worden ingezet om te voorkomen dat deze kwetsbare jongeren in de problemen komen.

Praktische tips

In de infosheet worden ook praktische tips gegeven, bijvoorbeeld hoe je een LVB bij een jongere kunt herkennen en welke vragen je kunt stellen om een indruk te krijgen van zijn niveau. Ook worden tips gegeven voor de juiste communicatie en bejegening om de LVB’er verder te helpen in zijn ontwikkeling.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *