11:20
22 februari 2024

Column Oververhitting hulpverleners..probleemoplossend denken!

Recentelijk kwam er op de Facebookpagina van Politie Haarlem een foto voorbij met als commentaar : “Ook met ons nieuwe uniform blijft het ontzettend warm met deze temperaturen. Nu iedereen in een korte broek met slippers loopt, dragen wij een zwarte polo met een veiligheidsvest, een Workerbroek en hoge werkschoenen.Collega’s uit Schiedam hebben een manier gevonden om tóch koel te blijven!” De oplossing vanwege het [te] warme nieuwe uniform lijkt mij.

Na het delen via Twitter kwamen er behoorlijk veel en leuke reacties:

– Pol(ice)

– Politieagenten worden mede geselecteerd op creativiteit en probleemoplossend denken, hier een goed voorbeeld!

– Ik vind het nog een goed idee ook!

– Ook ik ga het idee zeker “lenen”

De ‘gemoederen’ zijn de laatste tijd nogal verhit geraakt gezien de temperaturen in Nederland. Zoals bekend hebben we een officiële hittegolf achter de rug.
Daar sta je dan als hulpverlener in de bloedhete zon terwijl je met je gezin lekker aan de waterkant had kunnen zitten.. lekker in het verkoelende windje. Nee, in plaats daarvan ben je burgers aan het helpen in je warme en nogal warmte absorberende uniform.
Zwart schijnt overigens het nieuwe ‘blauw’ te zijn. Schuilen kan niet meer.. ongelukken gebeuren in de meeste gevallen niet in een schaduwrijke omgeving. Soms komt er dan toch wat ondersteuning vanuit een ietwat onverwachte hoek.

Een hartverwarmende actie van een jongetje in Hoogezand. Of beter gezegd: een verkoelende actie. De jongen reed op de Industrieweg toen hij zag dat een auto op een andere auto was gebotst. Hierbij raakten twee mensen gewond. Brandweermannen, ambulancebroeders en politieagenten bekommerden zich in de hitte om de slachtoffers.
Het jongetje bedacht zich geen moment en zei met een doos aardbeienijsjes in zijn handen tegen een politieagente: ‘Jullie zijn zo hard aan het werk met dit warme weer, jullie verdienen een ijsje.’ De hulpverleners vonden dat prachtig. Niet iedereen nam een ijsje, omdat een aantal van hen nog bezig was met het slachtoffer.

Mooi om te lezen dat er waardering van burgers is voor Politieagenten zeker gezien alle negativiteit in de afgelopen periode. Acties voor een nieuw cao, de dood van Mitch en alle problematieken rondom de vorming van de Nationale Politie.
Hulpverleners gaan de straat op met gevaar voor eigen leven en dat mag zeker beloond worden in wat voor vorm dan ook.

En om ‘oververhitting’ te voorkomen.. gewoon doorgaan met probleemoplossend denken en handelen middels aanschaf van [kleine] koelelementen voor het beste ‘cooling down’ resultaat!

Column is in opdracht geschreven en geplaatst geweest op CorPolitie

Margareth Weijers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *