10:27
15 augustus 2022

Expired: Winkelpersoneel ingezet in strijd tegen zelfgemaakte explosieven

Winkels die potentiële grondstoffen voor explosieven verkopen, zijn sinds juni 2016 verplicht om verdachte transacties te melden. De implementatie van de Wet precursoren voor explosieven verloopt relatief soepel, vertellen betrokkenen.
Gootsteenontstopper, kunstmest, nagellakremover. Het zijn ogenschijnlijk onschuldige producten. Maar ze kunnen dienen als grondstof (scheikundig: precursor) voor een zelfgemaakt explosief. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) houdt in het licht van de huidige terroristische dreiging serieus rekening met het gevaar van deze (en andere) chemische producten.
Om ervoor te zorgen dat de verkoop van potentieel explosieve producten wordt ontmoedigd, zijn winkeliers, groothandels, tussenhandelaren en webshops sinds 1 juni 2016 verplicht om verdachte transacties door te geven aan een speciaal meldpunt. Voor de meest risicovolle chemicaliën geldt dat wanneer particulieren deze willen kopen, zij een vergunning moeten kunnen overleggen.
Deze Wet precursoren voor explosieven is een Europese Verordening en geldt dus niet alleen voor Nederland, maar ook voor andere lidstaten. Al vanaf de aanslagen in Londen in 2005 is in Europees verband aan een dergelijke verordening gewerkt.
Lees verder via HetCCV – Winkelpersoneel ingezet in strijd tegen zelfgemaakte explosieven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.