06:26
16 juli 2024

Wijkagent Gerrit-Jan over ‘asielhotel’ Albergen: “Angst wegnemen kan niet”

Wijkagent Gerrit-Jan over ‘asielhotel’ Albergen: “Angst wegnemen kan niet”

Hij was op vakantie toen vorig jaar zomer bekend werd dat er in ‘zijn’ wijk in Albergen verplicht een asielzoekerscentrum zou komen. Wijkagent Gerrit-Jan Brinkman wist direct dat hij het er druk mee zou krijgen. “Het vraagt veel van de omwonenden, maar ook van collega’s”, blikt hij terug op afgelopen jaar.

Dinsdagavond 16 augustus 2022, even na zessen in de avond: staatssecretaris Van der Burg (Asiel) stuurt een brief naar de Tweede Kamer. Het document zet Albergen op de kop en veroorzaakt tot op de dag van vandaag verdeeldheid. In voormalig hotel ’t Elshuys, net buiten Albergen, komt een asielzoekerscentrum.

Elke dienst naar het toekomstig azc
“Dat was heel bijzonder, toen ik dat in het buitenland hoorde”, vertelt Brinkman. “Je zit daar dan en kan niets doen. Het was de start van een periode die veel vraagt van ons als politie en van de omwonenden.”

Wijkagent Gerrit-Jan Brinkman in gesprek met een bezorgde buurtbewoner zie je in De Wijkpatrouille:

Al snel na het nieuws ontstaan de eerste demonstraties. Heftige emoties bij omwonenden en zelfs een brandstichting bij het voormalig hotel. De wijkagent is dan de spin in het web. “Sindsdien rij ik elke dienst langs het toekomstig azc. Om te laten zien dat ik er ook echt voor de omwonenden ben. Maar ik stap ook geregeld uit de auto, om een praatje te maken met de mensen die in het pand bezig zijn en de omwonenden.”

Lees verder via rtvoost.nl

Meer leren over wet- en regelgeving, waaronder (online) gebiedsverboden van Jan van der Grinten, advocaat bestuursrecht bij Van Doorne en over hoe je adequaat reageert op een situatie die dreigt te escaleren van lector en hoogleraar Otto Adang van de Politieacademie en de Rijksuniversiteit Groningen? Kom naar de Hybride HCB Cursus ‘Omgang met maatschappelijke onrust en polarisatie 2023’ die start op 9 november 2023 in Den Haag. Verder met Frank van Summeren, RONT Management Consultants en Toon Ruiken, Nationale Politie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *