05:03
05 december 2023

Wie haalt de steigers weg?

Wie haalt de steigers weg?

Toezicht kan een krachtig middel zijn. Als het tenminste met zijn tijd meegaat. Gebeurt dat niet, dan kunnen onbedoelde bijeffecten tot vervelende problemen leiden. Hanzo van Beusekom, voorzitter van Vide én ToeZine-columnist, waarschuwt voor wetgeving die toezichthouders klemzet in een werkwijze die snel veroudert.

Begrijp me niet verkeerd. Ik ben groot fan van toezicht, inspectie en handhaving. De afgelopen twintig jaar heb ik honderden toezichthouders in binnen- en buitenland ontmoet. Zeer gedreven professionals die zich met hart en ziel inzetten voor publieke waarden: van goede arbeidsomstandigheden tot veilig voedsel en eerlijke financiële markten.

In die tijd heb ik prachtige voorbeelden gezien van de positieve effecten van toezicht. De luchtvaart bijvoorbeeld werd de afgelopen decennia mede door scherper toezicht heel veel veiliger. Volgens de International Air Transport Association vonden er in 2022 tijdens 32 miljoen vluchten over de hele wereld vijf incidenten plaats met fatale gevolgen. Dat is voor zo’n complexe activiteit een bijzonder laag aantal. Vergelijkbare successen vind je in andere industrieën.

Lees verder via toezine.nl

Meer leren over een toezichthouder in verbinding en ontwikkelingen en trends in overheidstoezicht? Kom op donderdag 23 november, 7 december en 14 december naar de  2023 – Toezicht in verbinding met onder meer Prof. dr. Esther Versluis, hoogleraar European Regulatory Governance aan de Universiteit Maastricht en Dr. Bart Snels, inspecteur-generaal bij de Inspectie belastingen, toeslagen en douane.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *