11:56
21 mei 2022

Expired: Wetenschappers kijken weer naar het verband tussen asociale criminelen en genen, maar eigenlijk kan je er niks zinnigs over zeggen

Expired: Wetenschappers kijken weer naar het verband tussen asociale criminelen en genen, maar eigenlijk kan je er niks zinnigs over zeggen

DNA-onderzoekers hebben de genetische basis van de antisociale persoonlijkheidsstoornis (AsPS) gevonden, denken ze. “Maar,” voegen ze er meteen aan toe, “wat AsPS is, is onduidelijk.”

Gevangenen schijnen belangrijke karaktertrekjes gemeen te hebben: ze kunnen zich niet conformeren, zijn impulsief, agressief, roekeloos, onverantwoordelijk, ze betalen hun rekeningen niet, maar zijn wel goed in het mooipraten van al die dingen.

De overkoepelende term: antisociale persoonlijkheidsstoornis (antisocial personality disorder, AsPS). En dat heeft bijna de helft van de mannelijke gevangenen, bleek begin deze eeuw uit onderzoek onder gevangenen in twaalf landen. Pluk je een willekeurige groep van honderd mannen (of vrouwen) van de straat, dan ligt dat percentage veel lager dan onder gevangenispopulaties.

Begin deze maand gepubliceerd onderzoek onder Finse gevangenen legt een verband tussen genen die een rol kunnen spelen bij AsPS, en dus indirect ook met criminaliteit.

Een internationaal team van onderzoekers heeft namelijk een database met psychologische tests en genetisch materiaal van 794 Finse gevangenen tussen 2010 en 2011 onder de loep genomen. 568 gevangen testten positief op AsPS. Het genenmateriaal van deze groep werd vergeleken met die van een controlegroep. De onderzoekers vonden zo een “aantal genen” dat “wellicht” een rol speelt bij AsPS.

Lees verder via z24.nl – Wetenschappers kijken weer naar het verband tussen asociale criminelen en genen, maar eigenlijk kan je er niks zinnigs over zeggen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.