09:51
04 december 2022

Welkom in het tijdperk van de Verwarde Man

Overal slaat de Verwarde Man wild om zich heen. Nu eens met een hamer, dan weer met een bijl. In een Suzuki Swift, een witte truck, een trein of een vliegtuig. Houd ze tegen, zou je zeggen. Maar: waar te beginnen? Misschien wel bij onszelf.

n terrasje, aan de Amstel, de avondzon die ons nog even bestraalt. Een tierende, vloekende man doorbreekt de idylle. ‘Bij de Ethiopiër zit niemand, maar bij de pizzeria zit het vol. Italiaanse kolonisten!’

Hij loopt een meter verder en ziet bij het aanpandige restaurant een Griekse vlag hangen. ‘Ha, Grieken! Jullie kunnen ook een bom verwachten. Pas maar op, ik kom eraan! Net als bij Atatürk Airport!’ Hij maakt een soort pistool van zijn vuist en richt deze op mij en de anderen op het terras.

‘BOEM,’ zegt hij, met net iets te weinig overtuiging om ons angst te kunnen aanjagen. Je zou in deze verhitte tijden verwachten dat het hele terras het subiet op een rennen zou zetten, maar nee, het is ‘gewoon’ een verwarde man, zo halen we op ons terras opgelucht adem.

Want dat laatste beetje zon, dat laten we ons niet ontnemen.

Ja, ‘gewoon’ een verwarde man. Zoals er zovelen fulminerend met een kwade dronk door het nachtleven schuimen. Of, minder onschuldig, dreigen met het opblazen van hun huis, in masten klimmen of – terwijl ik dit schrijf, maandagavond – maaiend met een bijl door een Duitse trein marcheren.

De verwarde man is een man in opkomst: door bezuinigingen en de crisis lopen er steeds meer Zie nu.nl: ‘Leger des Heils vangt steeds meer verwarde personen op.van op straat. Hij heeft 319.000 zoekresultaten Bekijk hier de zoekresultaten op de zoekterm ‘Verwarde man.’op Google en haalt vrijwel dagelijks de krant.

En waar zijn vrouwelijke evenknie de weg naar de psycholoog doorgaans wel lijkt te vinden, slaat de verwarring bij deze mannen ongeremd om zich heen.

Lees verder via DeCorrespondent –  Welkom in het tijdperk van de verwarde man

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.