11:41
18 augustus 2022

Was de aanslag in Manchester voorspelbaar?

Zou je, op dit moment en zonder op de hoogte te zijn van de belangrijke details, kunnen stellen dat de aanslag in Manchester voorspelbaar was?

Misschien is bovenstaande vraag direct en confronterend, maar de mensen in mijn omgeving weten dat ik me al lange tijd zorgen maak over de wijze waarop locaties worden beschermd tegen een mogelijke aanslag.

We kunnen zeggen dat een terrorist tot doel heeft om zoveel mogelijk slachtoffers te maken, de bevolking zo diep mogelijk in het hart te raken en daarbij zoveel mogelijk publiciteit te behalen. Dat is al decennia lang zo. En hoe hard het ook klinkt, een aanslag op de meest weerloze of kwetsbare in onze samenleving kan, met de kennis van nu, geen volslagen verrassing meer zijn.

Probeer met bovenstaande terroristische doelstellingen zelf maar eens te bedenken wat een ideale plek voor een aanslag is. Dus denk eens vanuit de aanval en de mogelijkheden in plaats vanuit de verdediging. Ik weet zeker dat de schokkende conclusie is dat je met een zieke geest nog heel ver komt.

Stel je maakt gebruik van een spijkerbom die je het gemakkelijkste kunt vervoeren in een rugzak. Ik zal niet teveel ingaan op de details maar dit is een zeer realistische werkwijze en vermoedelijk ook de modus operandi van Salman Abedi die toe sloeg in Manchester. Dan is een aanslag op zo’n concert als bij Ariana Grande, vanuit terroristisch oogmerk helaas dus niet onlogisch.

Voor een terrorist zijn bij het uitvoeren van zijn daad feitelijk drie opties; of je bent in staat om de beveiliging te omzeilen maar eerlijk gezegd is die kans steeds minder groot, of wordt vroegtijdig betrapt omdat je bijvoorbeeld opvalt door je uiterlijk, rugtas of emotionele uitingen van dat moment, of je zoekt een plek waar je per definitie slaagt in je doelstellingen.

Lees verder via Cocoon.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.