05:13
07 december 2022

Wanneer grijp je in radicalisering?

Wanneer grijp je in radicalisering?

Binnen salafistisch Nederland is reuring ontstaan over een gebiedsverbod van zes maanden voor de Haagse haatimam ‘sjeik’ Fawaz Jneid. Dat viel te verwachten. Het is een kleine groep die de seculiere rechtsstaat afwijst maar zich wel op de grondwet beroept zodra het eigen gelijk in het geding is. Wanneer grijp je als overheid in om radicalisering – en mogelijk daaruit voortvloeiend terrorisme – te voorkomen?

Na de aanslag in Barcelona bleek de terreurcel in Ripoll te bestaan uit home grown terroristen die waren geradicaliseerd onder invloed van een imam. Hij werkte eerder in België, werd daar vanwege zijn dubieuze signatuur ontslagen en verdween naar Spanje. De Spaanse politie achtte hem echter ondanks informatie uit België niet geradicaliseerd. En liet hem zijn gang gaan als spilfiguur van de aanslag. De moslimgemeenschap van Ripoll was verbijsterd. Dat dit onder hun ogen had kunnen gebeuren.

Lees verder via groene.nl

Wilt u meer leren over het vormgeven van lokaal veiligheidsbeleid? Vanuit uw rol als burgemeester, adviseur, stadsmarshall of manager veiligheid? Kom dan vanaf 31 januari naar de HCB  Collegereeks ‘Veiligheid, recht en bestuur’. Met prof.dr. Ira Helsloot, prof. dr. Hans Boutellier, Dr. Marc Schuilenburg, Dr. Elke Devroe en Dr. Ronald van Steden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.