09:31
29 maart 2024

Waardevolle crisislessen van Belgische inspecteurs

Waardevolle crisislessen van Belgische inspecteurs

Sociale inspecteurs in België kregen er twee jaar geleden ineens een nieuwe taak bij: het handhaven van de coronamaatregelen op de werkvloer. Hoe hebben ze dat ervaren? En waren ze goed voorbereid? Universiteit Utrecht onderzocht het. En ontdekte waardevolle lessen voor een volgende crisis of organisatieverandering. Oók voor Nederlandse organisaties.

Kim Loyens, Carina Schott en Noortje de Boer zijn universitair docent aan Universiteit Utrecht en hebben veel ervaring met onderzoek bij inspectiediensten. Loyens doet onder andere onderzoek naar hoe handhavende organisaties beslissingen nemen. De Boer is expert op het gebied van gedrag van contactambtenaren. En Schott kijkt onder meer naar motivatie en besluitvormingsprocessen van ambtenaren als ze met conflicterende waarden te maken krijgen. Vanwege haar Belgische roots werkt Loyens – die studeerde aan de Katholieke Universiteit Leuven – regelmatig voor de Belgische arbeidsinspectie.

Bij veel Nederlanders staat 15 maart 2020 in het geheugen gegrift. Het was de dag waarop premier Rutte de eerste lockdown aankondigde. Onze zuiderburen zullen zich 18 maart 2020 nog levendig herinneren. Op die datum gingen in België niet-essentiële winkels dicht en moesten mensen thuisblijven – dus zoveel mogelijk thuiswerken – en contact met de buitenwereld vermijden. Vijf sociale inspectiediensten in België kregen de opdracht om bij elke reguliere controle die ze bij een organisatie of bedrijf deden, ook na te gaan of ze zich aan de coronamaatregelen hielden.

Lees verder via toezine.nl

Meer leren over Next Level toezicht in de praktijk? Kom naar de HCB Seminarreeks Toezicht in Transitie 2022 die begint op 9 juni met Theodor Kockelkoren (Sodm), prof. dr. Muel Kaptein (Erasmus Universiteit) en Paul van Dijk, georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *