04:20
12 juli 2024

‘Versterk het vertrouwen in de onafhankelijkheid van inspecties’

‘Versterk het vertrouwen in de onafhankelijkheid van inspecties’

Burgers en organisaties in Nederland hebben over het algemeen vertrouwen in de onafhankelijkheid van inspectiediensten, stelt voorzitter van de Inspectieraad Jan van den Bos. Om dit zo te houden, is wel een aantal maatregelen nodig, benadrukt hij zo vlak voor de verkiezingen. Zo wil hij een wet die de onafhankelijkheid van inspecties borgt. En wil hij dat de diensten meer feeling houden met de maatschappij.

Vertrouwen als speerpunt
Hoe houden het vertrouwen van burgers en bedrijven en de onafhankelijkheid van inspecties verband met elkaar?

“Als mensen het idee hebben dat inspecties de ministeries napraten, vertrouwen ze er niet meer op dat de diensten handelen volgens de criteria van de rechtsstaat. Dan hebben ze niet meer het gevoel dat er iemand oplet en opkomt voor de publieke belangen. Ook als de inspecties intussen wel degelijk hun werk goed doen. Vertrouwen in de onafhankelijkheid van inspecties is overigens altijd al een speerpunt van de Inspectieraad geweest. Door de kinderopvangtoeslagenaffaire en de aanpak van het coronavirus is het onderwerp nu actueler dan ooit.”

Lees verder via toezine.nl

Meer leren over trends in toezicht? Kom 17 mei naar het Nieuwspoort Seminar Toezicht in Transitie 2021 – Trends in Toezicht & Tips voor het nieuwe kabinet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *