04:58
18 januari 2022

Commissie-Van Aartsen: omgevingsdiensten moeten op de schop

Commissie-Van Aartsen: omgevingsdiensten moeten op de schop

Het stelsel van de omgevingsdiensten moet ingrijpend worden veranderd. Dat is de conclusie van de commissie-Van Aartsen. Volgens staatssecretaris Van Veldhoven moet het volgende kabinet snel stappen zetten. Rob Velders las het rapport en deelt de hoofdlijnen:

Het gaat niet goed met het VTH-stelsel, oordeelt de commissie in het rapport “Om de leefomgeving; omgevingsdiensten als gangmaker voor het bestuur” (pdf). Doordat het stelsel niet functioneert zoals het is bedoeld, ontstaat schade aan de leefomgeving, economische schade en bestuurlijke schade. Het aangrijpingspunt voor verbetering is het versterken van de omgevingsdiensten. De commissie is van oordeel dat het stelsel nog steeds wordt gekenmerkt door fragmentatie en vrijblijvendheid en stelt vast dat daardoor vermijdbare schade ontstaat. Zij adviseert om binnen de fundamenten van het bestaande stelsel tot een serie essentiële verbeteringen te komen.

Verdere “doorontwikkeling van de omgevingsdiensten op de huidige weg gaat niet meer de benodigde verbeteringen opleveren”, aldus de commissie. Een forse investering in de uitvoering is nodig. Het presteren van de omgevingsdiensten is de sleutel tot succes. De commissie schetst waar het beter moet, op alle niveaus. Dat gaat bijvoorbeeld om stevigere omgevingsdiensten, onafhankelijke inspectie als tegenwicht voor de uitvoering, voldoende mensen, middelen en opleiding, en een beter samenspel tussen Rijk en regionale overheden.

Volgens demissionair staatssecretaris Van Veldhoven, die de voorgestelde maatregelen “herkenbaar” noemt, is het aan een volgend kabinet om een reactie uit te werken. De voorbereidingen daarvoor worden snel opgestart “gezien de urgentie van het onderwerp”.

Lees verder via toezichttafel.wordpress.com

Meer leren over trends in toezicht? Kom 17 mei naar het Nieuwspoort Seminar Toezicht in Transitie 2021 – Trends in Toezicht & Tips voor het nieuwe kabinet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

15 − 3 =