08:38
25 februari 2024

Van Veiligleefbaar naar V[eiligheid L[eefbaarheid] Nieuws [vl-nieuws]

Van Veiligleefbaar naar V[eiligheid L[eefbaarheid] Nieuws [vl-nieuws]

In april dit jaar ging de site VL-Nieuws online, een mooie uitdaging voor mij als oud-eigenaar van de site VeiligLeefbaar. Net zoals mijn oude site is VL-Nieuws  een Non-Profit site. Samen met Elwin Veldhuis eigenaar en programmamaker van het Haags Congresbureau wordt deze site vormgegeven.

Veel mensen weten dat er oprecht vanuit een rechtvaardigheidsgevoel en op een kritische manier wordt gekeken naar  veiligheid en leefbaarheid. Via social media [ Twitteraccounts @vlnieuws, @Margareth_We en LinkedIn] komen berichten langs die nader op hun waarheidsgehalte bekeken moeten worden waarvan ik denk ‘klopt dit wel’?

Wat er via social media voorbij komt, beïnvloedt onze meningen,  maar vaak ten onrechte. Een voorbeeld hiervan is de daling van criminaliteit, onderzocht door het CBS [Minder geregistreerde misdrijven en verdachten in 2015]

De uiteindelijke daling ligt   dus aan het niet registreren van incidenten en/of delicten.  Het WODC onderzoekt profielen van jeugdige zelfgerapporteerde daders van online en offline criminaliteit waarin te lezen valt dat er sprake van een verschuiving naar gedigitaliseerde jeugdcriminaliteit en cybercriminaliteit door jeugdigen. ‘Cybercriminaliteit groeit al jaren exponentieel’ kopt Nu.nl in.

Uren op politiebureau zitten? Burger past ervoor schrijft het Reformistisch Dagblad. Nederlanders zijn minder bereid om naar de politie te stappen als ze te maken krijgen met criminaliteit, zo blijkt uit de recent verschenen Veiligheidsmonitor 2015  van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Zeer interessant om te lezen is dit artikel: Cijferanalyse: misdaad daalt waarschijnlijk helemaal niet, u doet gewoon geen aangifte meer.

Snap u het nog? Ik niet namelijk.

Met enige regelmaat wordt er commentaar gegeven op de items die ik plaats. Het mag duidelijk zijn dat deze items afkomstig zijn uit andere bronnen. Indien er sprake is van meningsvorming, dan komt deze nader tot uitdrukking in mijn eigen columns. deze kunnen meer als handreiking worden gezien voor het vormen van een eigen mening door de lezers.

Margareth Weijers

Hoofdredacteur Vl-nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *