02:52
29 mei 2022

“Toezicht wordt governance” : organiseren, regisseren, orkestreren

“Het ontbreekt toezichthouders aan strategisch inzicht in hun omgeving en hoe zij die kunnen inzetten om hun taak uit te voeren.” Dit zei Judith van Erp donderdag in haar inaugurale rede als hoogleraar aan de Universiteit van Utrecht. “Toezicht wordt governance: organiseren, regisseren, orkestreren.”

Van Erp vraagt zich af of en hoe betekenisvol (extern) toezicht mogelijk is in de open samenleving. Mondialisering biedt nieuwe mogelijkheden maar ook nieuwe gelegenheden voor organisatiecriminaliteit, terwijl het toezicht vaak juist nationaal of zelfs lokaal is georganiseerd. Juridische sancties verliezen relevantie; sommige bedrijven zijn “too big to jail”. Ook de vrees voor imagoschade zorgt er niet altijd voor dat ondernemingen op het rechte pad blijven.

Het antwoord zoekt Van Erp in dezelfde open samenleving. De maatschappelijke omgeving gebruikt sancties om bedrijven en public ter verantwoording te roepen. Ondernemingen worden op de huid gezeten door credit rating agencies, door hun financiers en door afnemers. Ook de ontwikkeling van burgerparticipatie is interessant. Er ontstaan meldpunten, ook buiten de overheid. Media kunnen een faciliterende rol spelen waar het toezicht tekortschiet.

Lees verder via Toezichttafel – Toezicht wordt governance

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.