01:44
28 juni 2022

Terugblik: Nederland veiliger, geweld heftiger

Kogels die door slaap- en woonkamers vliegen, schietpartijen in de buurt van scholen, afrekeningen op klaarlichte dag. Statistieken laten zien dat Nederland ook afgelopen jaar veiliger is geworden, maar als je deze gebeurtenissen op een rijtje zet zou je daar bijna aan twijfelen.

Het goede nieuws van 2016: de criminaliteit daalt flink. Toch zagen we het afgelopen jaar niet zelden dat criminelen met elkaar af willen rekenen in de openbare ruimte. Onschuldige burgers worden ongewild ooggetuige van de acties van geharde criminelen die halverwege de twintig met een behoorlijke staat van dienst met automatische wapens schieten.

Beroering is er om een liquidatiepoging bij een school in Amsterdam, de kogels vliegen door de woning van onschuldige bewoners in Putte en Rotterdam Overschie. In de Maasstad is het meer dan eens raak. “Een wonder dat er geen onschuldige slachtoffers zijn gevallen”, aldus korpschef Frank Paauw van de politieregio Rotterdam Rijnmond in een interview met EenVandaag.

“Gekscherend kun je zeggen, gelukkig wordt er slecht geschoten”, zegt Paauw. Hij wordt in zijn Rotterdam in 2016 bijna tachtig keer geconfronteerd met schietpartijen, in 2015 was dit nog 65. Het doel van de schietpartijen is vaak intimidatie, maar ook kan er sprake zijn van afrekeningen. Het gaat er hard aan toe, soms zelfs op klaarlichte dag.

Lees verder via eenvandaag.nl – Terugblik: Nederland veiliger, geweld heftiger

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.