03:03
02 oktober 2023

Expired: Terrorismebestrijding: EP stemt over herziening bevoegdheden Europol

Europol helpt, als rechtshandhavingsagentschap van de EU, de lidstaten bij het bestrijden van terrorisme en internationale misdaad. Het zal extra bevoegdheden krijgen voor een betere aanpak van terrorisme. In november bereikten het Parlement en de Raad hierover een akkoord en dit moet nog formeel worden goedgekeurd. De leden steunden het akkoord op woensdag 11 mei. Kom meer te weten over Europol in onze infografiek.

Europol is de dienst wetshandhaving van de EU en staat de nationale autoriteiten bij door het uitwisselen van informatie en analyses van inlichtingen en bedreigingen. Het werd gelanceerd in 1999 en werd een EU-agentschap in 2010.Europol houdt zich bezig met terrorisme en internationale criminaliteit, zoals cybercrime, drugssmokkel en mensenhandel en voert jaarlijks meer dan 18.000 internationale onderzoeken uit. Het heeft echter geen bevoegdheden om verdachten te arresteren of onderzoeken in de lidstaten uit te voeren.Europol, dat 900 medewerkers heeft, heeft zijn hoofdkantoor in Den Haag, Nederland.

Lees verder via Europees Parlement – Terrorismebestrijding: EP stemt over herziening bevoegdheden Europol en Filmpje: Europol: de bestrijding van misdaad en terrorisme in Europa

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *