03:23
29 november 2023

Te weinig ruimte voor jongeren – Preventie overlast door realiseren jongerenvoorzieningen

Zoetermeer heeft de komende tien jaar te maken met een oplopend tekort aan jongerenplekken. Komen die er niet, dan kan dit leiden tot overlast en problemen in verschillende wijken. Een en ander blijkt uit een onderzoek in opdracht van de gemeente. Momenteel telt Zoetermeer 60 jongerenplekken. Het gaat dan om hang-, ontmoetings-, speel- en sportplekken. De prognose is echter dat er eind 2025 sprake is van een tekort van 26 van deze voorzieningen.

Het rapport kijkt zo ver vooruit omdat het realiseren van jongerenvoorzieningen minimaal vijf jaar in beslag neemt, als de gemeente daar eenmaal een beleid voor heeft uitgestippeld. En eenmaal gerealiseerd moeten dergelijke voorzieningen toch zeker 20 jaar mee kunnen gaan.

Overlast
Het tekort aan jongerenplekken loopt met name op in Oosterheem. In deze wijk zouden eigenlijk 20 jongerenplekken moeten zijn, maar nu moeten de 4.000 jongeren in de wijk het doen met slechts vier van deze plekken.

Overlast en andere problemen zijn daardoor aan de orde van de dag, waarbij het soms komt tot aanvaringen tussen omwonenden en rondhangende jongeren, staat in het rapport. Blijft het aantal jongerenplekken hier onder de maat, zo waarschuwt het rapport, dan kunnen omliggende wijken en Centrum ook te maken krijgen met overlast van jongeren uit Oosterheem.

Maar liefst de helft van de ondervraagde jongeren in Oosterheem gaf in 2014 al aan ontevreden te zijn over de sport- en vrijetijdsvoorzieningen in de wijk, inclusief de openbare sportplekken. Maar ook in de andere wijken moeten meer jongerenvoorzieningen komen. Idealiter moet Zoetermeer in 2025 kunnen beschikken over 86 jongerenplekken, verspreid over alle wijken.

Sport
Volgens jongerenwerkster Suzanne Luyken, tevens spreker namens de Jongerenspreekbuis, zijn vooral sportvoorzieningen onder jongeren in trek. De Jongerenspreekbuis, een groep jongeren die de gemeente van advies voorziet, is actief betrokken bij de plannen voor een nieuwe, gecombineerde jeugd- en jongerenplek. Deze plek wordt volgend jaar aan het Straspad in de wijk Rokkeveen gerealiseerd.

,,Als een grote groep jongeren rondhangt bij een ontmoetingsplek, wordt dat al snel gezien als overlast. Jongeren zelf vinden sporten een goed alternatief voor rondhangen”, aldus Luyken.

Bron: AD

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *