05:43
14 april 2021

Sinterklaasintochten in 2019 mogelijk grimmiger

Sinterklaasintochten in 2019 mogelijk grimmiger

De landelijke sinterklaasintocht is dit jaar in Apeldoorn, zo maakte de NTR onlangs bekend. Liesbeth Hulst en Kees van den Bos waarschuwen lokale bestuurders voor gewelddadigheden. Goede voorbereiding, tijdige informatie en het aanzetten tot bezinning zijn cruciaal. Nu al hiermee beginnen is geen overbodige luxe, betogen de auteurs.

In 2017 voorkwamen de ‘blokkeerfriezen’ een demonstratie bij de landelijke Sinterklaasintocht in Dokkum. In 2018 waren er bij diverse Sinterklaasintochten hooligans die anti-Zwarte Piet demonstranten intimideerden en anti-Zwarte Piet demonstraties werden afgebroken of verboden in zeker negen gemeenten.

Verschillende fasen van radicalisering
Wat kunnen we dit najaar met de Sinterklaasintochten verwachten? Het voorspellen van extreem gedrag is lastig. Desalniettemin biedt de wetenschappelijke literatuur handvatten. De politiek wetenschapper Ehud Sprinzak heeft over radicalisering van rechtse bewegingen een interessant model opgesteld. Aan de hand van dit model kijken we naar de huidige weerstand tegen anti-Zwarte Piet betogers. We onderscheiden drie fasen.

Tijdens de eerste fase van radicalisering kijken aanhangers van dit soort bewegingen naar de overheid: ‘Wat doet die voor ons?’ In deze kijkfase accepteren aanhangers nog de legitimiteit van de overheid. Een voorbeeld van deze fase zagen we bij de initiatiefneemster van de blokkeerfriezen, Jenny Douwes. Zij had op internet gezien dat bij eerdere anti-Zwarte Piet demonstraties kinderen werden omgeduwd en dat er ‘racist’ en ‘Sinterklaas bestaat niet’ werd geschreeuwd naar kinderen. In oktober 2017 was er ook een anti-Zwarte Piet-extremist die via Facebook had opgeroepen Sinterklaas te vermoorden tijdens de landelijke intocht in Dokkum.

Lees verder via socialevraagstukken.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *