08:30
25 juli 2021

Regels tegen Airbnb-overlast: lokaal of landelijk?

Regels tegen Airbnb-overlast: lokaal of landelijk?

Gemeenten nemen steeds vaker maatregelen om overlast door Airbnb tegen te gaan, zoals een maximum aan de verblijfsduur of het aantal toegestane gasten. Is een landelijke regeling wenselijk? Of is het juist goed dat regels lokaal worden bepaald? Expert Martijn Arets pleit voor een nationaal juridisch kader en een kennisportal voor het uitwisselen van ervaring.

Uit een rondgang van RTL Nieuws blijkt dat steeds meer gemeenten maatregelen nemen tegen de overlast die door het verhuren van een woning via vakantie-verhuurplatformen als Airbnb kan ontstaan. Bewoners verhuren daarbij tijdelijk hun huis (of een deel daarvan) via een online platform. Waar dit voor de één een bron van inkomsten is, kan het voor de ander een bron van overlast zijn. Bijvoorbeeld voor de buren van een verhuurder die elke dag andere, misschien wel luidruchtige toeristen in het huis naast zich heeft of voor inwoners die het sociale karakter van hun wijk of dorp zien veranderen.

Lees verder via gemeente.nu

Uw lokale veiligheidsbeleid scherp stellen? Kom vanaf 10 oktober naar de HCB Collegereeks ‘Veiligheid, recht en bestuur’ bij het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs in Den Haag, op loopafstand van Den Haag Centraal Station.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

een × vier =