09:33
05 december 2022

Ransomwarekartels en veiligheidsdiensten tegen kleine gemeenten

Ransomwarekartels en veiligheidsdiensten tegen kleine gemeenten

Overheden kunnen nog veel verbeteren aan hun beveiliging, maar het is duidelijk dat de situatie online aan het escaleren is.

De webpagina is donker en simpel, maar netjes, en een tekst richt zich tot de gemeente Buren. De auteur beweert een enorme fan te zijn van onderhandelingen waarin beide partijen winnen en waarmee schade wordt beperkt. Het is de pagina waar de gehackte gemeente naartoe werd verwezen door de hackende organisatie. De tekst gaat verder: ‘Maar we zien ons gedwongen de data vrij te geven van organisaties die ervoor kiezen niet mee te werken.’

De afbeelding is te vinden in het rapport van Hunt & Hackett, dat de hack van Buren onderzocht. Het is niet de meest recente aanval op gemeenten: eerder deze maand werd de leverancier van vijf Zuid-Limburgse gemeenten getroffen, maar die lijken er goed van af te zijn gekomen – er zouden geen data zijn gestolen. Buren kwam er aanzienlijk minder goed van af, met minstens 130 gigabyte en mogelijk 5 terabyte aan gegevens die via het dark web te koop aan zijn geboden.

Lees verder via binnenlandsbestuur.nl

Leren en reflecteren als burgemeester, wethouder, hoofd van politie, officier van justitie of hoofd OOV op veiligheidsthema’s als mensenhandel, cybercime, maatschappelijke onrust en ondermijning? Kom vanaf 9 februari 2023 naar de HCB Collegereeks ‘Veiligheid, recht en bestuur – Burgers, bedrijven en veiligheid’ in Den Haag georganiseerd door het Haags Congres Bureau. Met oa prof. dr. Bob Hoogenboom, prof. dr. Jon Schilder en prof. dr. Janine Janssen.

Meer leren over de omgang met bijzondere doelgroepen (arbeidsmigranten, woonwagenbewoners) en de aanpak van kwetsbare gebieden (waaronder aandachtswijken, vakantieparken, bedrijventerreinen, woonwagenlocaties en buitengebieden)? Kom naar de HCB Cursus ‘Aanpak bijzondere doelgroepen en kwetsbare gebieden 2023’ die start op 17 maart 2023 in Den Haag, georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.