02:03
26 november 2022

‘Raadsleden kennen boa-praktijk niet’

‘Raadsleden kennen boa-praktijk niet’

Als burgemeesters een wapenstok aanvragen voor boa’s gaat de gemeenteraad daar tot frustratie van de boa-bonden niet altijd in mee.

Voorkomen is beter dan genezen, aldus voorzitter Richard Gerrits van vakbond BOA-ACP. Na de mishandeling van zeven boa’s in Zoetermeer merkte hij vorige week op dat gemeenteraadsleden niet altijd thuis geven als het om de veiligheid van boa’s gaat en kreeg daarop veel weerklank. ‘Het is puur onbekendheid met het werk van de boa.’

Succesvolle pilot
Nu het wettelijk mogelijk is, vragen verschillende burgemeesters de wapenstok voor boa’s aan. Vaak lopen zij echter tegen een dichte deur aan bij raadsleden, constateerde Gerrits die geen idee heeft waar de koudwatervrees bij raadsleden op gebaseerd is. Hij wijst op een succesvolle pilot met de korte wapenstok in tien gemeenten. Ook zijn boa’s volgens hem goed getraind en weten zij dus wanneer zij de wapenstok kunnen gebruiken. In het bezit van voldoende verdedigingsmiddelen neemt het veiligheidsgevoel van boa’s toe.

Lees verder via binnenlandsbestuur.nl

Leren en reflecteren als burgemeester op veiligheidsthema’s als cybercime, maatschappelijke onrust en ondermijning? Kom vanaf 30 september naar de HCB Collegereeks ‘Veiligheid, recht en bestuur – Burgers, bedrijven en veiligheid’ op locatie Kasteel Hernen. Met oa prof. dr. Bob Hoogenboom, prof. dr. Jon Schilder en prof. dr. Janine Janssen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.