03:30
29 mei 2022

Protest NVJ tegen nepnieuws politie

De journalistenvakbond NVJ gaat bij de politie en het Openbaar Ministerie protest aantekenen tegen het verspreiden van nepnieuws van deze instanties via de media.

Directe aanleiding voor het ongenoegen van de NVJ is een bericht in Dagblad van het Noorden. De krant was vorig jaar door de politie bewust voorzien van onjuiste informatie over een aanstaande doorbraak in recherchewerk, bedoeld om een mogelijke verdachte uit de tent te lokken. Dagblad van het Noorden plaatste vervolgens een bericht over de zaak.

Na de publicatie van het artikel werd de krant in een portiek van het huis van een Groninger gelegd. Die werd verdacht van beroving en mishandeling van een prostituee.

De politie hoopte dat de verdachte door de publicatie van het artikel ongerust zou worden en dat dit uit zijn gedrag zou blijken. De telefoon en het internet van de verdachte werden vanaf dat moment afgetapt. Dat leverde uiteindelijk onvoldoende belastende informatie tegen te man op. Later is hij alsnog op andere gronden opgepakt. Tegen de man is vijf jaar cel geëist.

NVJ-secretaris Thomas Bruning zei gisteren dat het een kwalijke zaak is dat publieke instellingen als de politie en het OM mediaorganisaties voor hun karretje proberen te spannen.

,,Dat kan tot gevolg hebben dat het publiek het vertrouwen in media als onafhankelijke organisaties verliest”, zei Bruning. ,,Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt.”

Hoofdredacteur Evert van Dijk van Dagblad van het Noorden noemt het een kwalijke zaak. ,,Dit schaadt het vertrouwen. Wij zullen nog alerter moeten zijn op wat de politie ons vertelt.”

Het Openbaar Ministerie ontkent dat het onjuiste informatie aan het Dagblad van het Noorden heeft verstrekt om een mogelijke verdachte van mishandeling en beroving uit de tent te lokken.

Het OM zegt dat wel degelijke sprake was van een doorbraak in het onderzoek. Daarbij draaide het om zware mishandeling en beroving van een prostituee in 2008

Bron: Dagblad van het Noorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.