06:08
30 september 2022

Politie wil boeven vangen met camera’s van burgers

 De politie is bezig honderdduizenden particuliere bewakingscamera’s van burgers en bedrijven in een database te registreren. Door exact in beeld te brengen waar bewakingscamera’s hangen hoopt de politie misdaden sneller op te lossen. Inmiddels heeft de politie landelijk honderdduizend camera’s geregistreerd en de bedoeling is dat dit aantal de komende jaren fors zal toenemen.

De politie Oost-Nederland loopt ver voor op andere regionale politie-eenheden. Gelderland is de provincie met de meeste geregistreerde bewakingscamera’s; Arnhem en Ede zijn koploper. In steden als Apeldoorn, Deventer en Zwolle is pas een handjevol camera’s geregistreerd. De komende tijd gaat de politie daar actief werven.

Vol met camera’s
„Nederland hangt tegenwoordig vol met bewakingscamera’s”, vertelt projectleider Anton van de Streek. „In binnensteden, op bedrijventerreinen maar ook gewoon bij mensen thuis. Daar kunnen voor de politie zeer waardevolle beelden bij zitten die ons bij de opsporing kunnen helpen.”

Naast de exacte locatie van de bewakingscamera’s en de contactgegevens van de eigenaar, wordt ook de zichthoek geregistreerd. Van de Streek: „Stel er wordt ergens een ramkraak gepleegd. Een rechercheur kan dan met één druk op de knop zien waar in de omgeving camera’s hangen. Die beelden kunnen snel worden veiliggesteld en onderzocht. We maken nu al geregeld mee dat we misdaden oplossen dankzij beelden die met particuliere bewakingscamera’s zijn gefilmd.”

Ook bedrijven
De komende tijd gaat de politie burgers en bedrijven actief benaderen om hun camera’s te registreren. Zo worden bedrijven met veel vestigingen door het land gevraagd overzichten van hun bewakingscamera’s op te sturen. „Dat tikt aardig aan”, weet Van de Streek. „Wij hebben inmiddels bijvoorbeeld alle bewakingscamera’s van bedrijven als Albert Heijn, Gamma en McDonalds in ons systeem staan. En ook het aantal bewakingscamera’s van burgers groeit snel.”

Bron: De Stentor

2 comments

  • Een mooie ontwikkeling die op steeds meer plaatsen gevolg krijgt. Er zijn zelfs camerabezitters die hun inloggegevens graag geven zodat er live meegekeken KAN worden.

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.