04:57
29 maart 2023

Politie tolereert ‘hooliganfreefights’ niet – De politie moet stoppen met “babysitten” bij voetbalhooligans

Op het platteland, uit het zicht van iedereen, vechten op afspraak. In bossen en weilanden vinden regelmatig zware gevechten plaats tussen groepen voetbalhooligans. Uit een inventarisatie van Nieuwsuur blijkt dat er de afgelopen jaren in het geheim tientallen van dit soort free fights zijn geweest.

Bij die gevechten waren onder meer hooligans van Fortuna Sittard, Feyenoord, het Belgische Standard Luik, Gent en Genk betrokken. De Nationale Politie vindt de geheime gevechten onwenselijk en niet te tolereren.

Anonimiteit

De gevechten, waarbij vooraf afgesproken aantallen tegen elkaar knokken met minimale regels, zijn uitingen van het zogenoemde ‘moderne hooliganisme’.

Rondom voetbalwedstrijden zijn de laatste jaren steeds meer agenten, camera’s en smartphones, waardoor hooligans zich genoodzaakt voelden om hun heil elders te zoeken. Gevechten in volstrekte anonimiteit blijken daarbij een uitkomst.

Onder het adagium ‘minimale pakkans, maximale confrontatie’ kiezen harde kernen locaties ver buiten voetbalstadions, buiten het oog van de maatschappij.

Om ongestoord hun gang te kunnen gaan, laten ze weinig sporen achter op internet. Toch ontdekte Nieuwsuur op verschillende chats informatie over defree fights.

Lees verder via

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *