08:54
10 mei 2021

Paul Depla over ondermijnende criminaliteit

Paul Depla over ondermijnende criminaliteit

Het sluiten van drugswoningen op basis van de ‘Wet Damocles’ is een belangrijk onderdeel in de strijd tegen de georganiseerde drugscriminaliteit, zegt Paul Depla. Naast het inzetten van het strafrecht is een georganiseerde overheid nodig om vitale onderdelen van de drugseconomie uit te schakelen.

Paul Depla schreef mede het voorwoord van het boek Mee(r) doen met Damocles, een uitgave van het Aanjaagteam Ondermijning. Hierin wordt de uitvoering van de ‘Wet Damocles’ (artikel 13b van de Opiumwet) geduid, en de menukaart Damocles gepresenteerd, met handvatten voor gemeenten en verhuurders om samen op te trekken.

Depla, burgemeester van Breda en actief in diverse gremia rond ondermijning en criminaliteit (zie kader), stelt dat de strijd tegen de georganiseerde drugscriminaliteit alleen te winnen is als de overheid allianties weet aan te gaan met maatschappelijke partners. Die strijd vergt lange adem, het criminele circuit heeft de bovenwereld allang weten te infecteren. ‘Nederland zal zichzelf de ingewikkelde vraag moeten stellen of we een land van dominees of van kooplieden zijn.’

Lees verder via vng.nl

Leren over een preventieve aanpak van ondermijning? Kom 9 juni naar het HCB Seminar De Veilige Gemeente 2021 georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Leren over een Integrale Gebiedsgerichte Aanpak? Kom naar de 2-daagse HCB Cursus die start op 22 juni bij het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs in Den Haag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twee × 5 =