03:51
05 december 2023

Particuliere opvang Oekraïners noodzakelijk én waardevol alternatief

Particuliere opvang Oekraïners noodzakelijk én waardevol alternatief

Direct na het uitbreken van de oorlog namen Nederlandse gastgezinnen gevluchte Oekraïners op. Katja Rusinovic en Denise Jonker onderzochten met collega’s hoe dit verloopt en beschrijven oplossingen voor knelpunten.

Inmiddels verblijven ongeveer 20.000 van de 90.000 Oekraïense ontheemden in de particuliere opvang in Nederland. Deze opvang wordt geboden door familieleden, kennissen, vrienden, evenals Nederlandse gasthuishoudens. De particuliere opvang is een belangrijke en noodzakelijke aanvulling op de gemeentelijke opvang voor Oekraïense vluchtelingen, aangezien de gemeentelijke opvangvoorzieningen vaak al (grotendeels) vol zitten.

Oekraïners ‘lijken op ons’
Voor veel Nederlandse gastgezinnen was het de eerste keer dat zij hun woning beschikbaar stelden om vluchtelingen op te vangen. De beelden van moeders met kinderen op de vlucht spraken bij velen tot de verbeelding en waren een belangrijke reden om het eigen huis open te stellen voor Oekraïense ontheemden.

In ons onderzoeksrapport Ontvlucht en ontheemd: Oekraïense vluchtelingen in Den Haag zegt een gastgezin dat ze puur vanuit de emotie reageerden: ‘Wij hebben het hier heel erg goed en wonen fantastisch. Daar zijn mensen die niets hebben. En dan de parallel trekken naar dat het jouw dochter met je kleinkinderen zou kunnen zijn. Dat was de motivatie. Het waren eigenlijk de beelden van het journaal van die moeders met kinderen die daar met een tas rondlopen.’ Hierbij speelt mee dat er gevoelsmatig een grote mate van herkenning is met Oekraïense ontheemden; Oekraïners ‘lijken op ons’. Maar ook de geografische ligging van Oekraïne, de betrokkenheid (van Nederland) bij de oorlog en de gevoelde dreiging spelen een rol. ‘Deze oorlog is dichtbij en in Oekraïne ben je zo.’

Lees verder via socialevraagstukken.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *