11:10
22 februari 2024

Expired: ‘Overheid heeft moeite met afpakken crimineel vermogen’

Het lukt de overheid in veel gevallen niet om crimineel vermogen af te pakken. Nog geen vijfde deel van het totaal bedrag dat het Openbaar Ministerie probeert te vorderen, belandt in de schatkist.

Dat schrijft het AD op basis van Edwin Kruisbergen, die maandag promoveert voor zijn onderzoek naar de bestrijding van georganiseerde misdaad. Kruisbergen bekeek 102 grotere ontnemingszaken tussen 1995 en 2015.

Het OM eiste in deze zaken in totaal 62 miljoen euro. De rechter bepaalde dat uiteindelijk 27,5 miljoen euro moest worden betaald. Toch ontving de staat vorig jaar van dat deel nog maar 11,3 miljoen euro.

Kruisbergen denkt dat dit twee oorzaken kan hebben, zegt hij in de krant. “Een deel van de veroordeelden wil niet betalen. Slimme criminelen weten goed hoe ze hun geld uit het vizier van de overheid kunnen houden. Ze verbergen hun vermogen, voor een deel in het buitenland.”

Ook denkt hij dat veel veroordeelden het bedrag niet kunnen betalen. “In hun vonnissen houden rechters niet altijd rekening met de ‘kosten’ die criminelen maken. Partijen kunnen geript zijn, geld kan zijn uitgegeven. Dan is het geld gewoon weg.”

Lees verder via

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *