03:40
28 september 2022

Oud-veiligheidsbaas wil minder privacy in strijd tegen terreur

Oud-veiligheidsbaas wil minder privacy in strijd tegen terreur

Je kunt nooit zeggen dat de aanslag in de Manchester Arena voorkomen had kunnen worden. ,,Maar met behulp van camerabeelden en big data kunnen we het risico wel veel kleiner maken”, zegt Pieter Cobelens, voormalig baas van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD).

,,Over sommige dingen moet je niet willen discussiëren”, vindt Cobelens. De vraag of privacy ondergeschikt is aan onze eigen veiligheid is totaal geen issue voor de generaal-majoor. ,,Als ik dood ben, heb ik niets aan privacy.” Als het aan hem ligt, worden de maatregelen voor de nationale veiligheid flink opgeschroefd. Te beginnen met het gebruik van bewegende beelden.

,,In Nederland hoor je dan al snel dat we de richting van een politiestaat op gaan. Dat vind ik onzin”, zegt de oud MIVD-baas. ,,Cameratoezicht, biometrie en het opvragen van camerabeelden van private ondernemingen vergroten de kans om verdachte zaken waar te nemen.” Hij wijst er op dat het dreigingsniveau in ons land op niveau 4 staat, op een schaal van vijf.  ,,Dat kan bijna niet hoger. De overheid zou er alles aan moeten doen om meer informatie te krijgen.”

Lees verder via hetAD

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.