06:48
25 april 2024

Onderzoek naar gebruik van sociale media

Onderzoek naar gebruik van sociale media
Bron afbeelding en artikel: CBS

Wat is het?
Het CBS heeft in samenwerking met de politie onderzocht of sociale onrust gemeten kan worden op basis van sociale mediaberichten. Aan de hand van een indicator gebaseerd op berichten op publiekelijk toegankelijke sociale media kanalen en nieuwsplatforms is onderzocht of deze berichten de mate van sociale onrust en van de uiting van emoties in de samenleving konden weergeven.

In feite is deze studie een doorontwikkeling van het sociale spanningen dashboard dat van eind 2019 tot februari 2021 als bèta product bij het CBS zichtbaar was.

Uit de uitvoerige analyse (zie het validatierapport bij de links) blijkt dat deze Sociale Onrust Indicator (SOI) een aantal maatschappelijke fenomenen meet en niet één enkel concept. Echter, het belangrijkste concept dat door de SOI wordt gedetecteerd is sociale onrust (op sociale media). In een deel van die gevallen zou dat aanleiding kunnen geven tot incidenten in de werkelijke (niet-online) wereld. Vanwege de selectiviteit van sociale media kunnen we momenteel geen uitspraken doen over de representativiteit en betrouwbaarheid van deze meting voor de gehele bevolking. De indicatie van een zekere sociale onrust op sociale media is dus nog een te beperkte maatstaf om betrouwbaar eventuele maatschappelijke onrust in de werkelijke wereld te kunnen weergeven. Dit betekent dat we sociale media voor deze beoogde statistiek van het CBS voorlopig niet als bron gebruiken. Mogelijk blijven we hier in de toekomst wel mee experimenteren om nader onderzoek te verrichten op dit terrein.

Lees verder via cbs.nl

Meer leren van lector en hoogleraar Otto Adang van de Politieacademie en de Rijksuniversiteit Groningen over maatschappelijke onrust en polarisatie? Kom naar de Hybride HCB Cursus ‘Omgang met maatschappelijke onrust en polarisatie 2023’ die start op 9 mei 2023 in Den Haag. Verder met Jan van der Grinten, Van Doorne (oa over het online gebiedsverbod), Frank van Summeren, RONT Management Consultants en Toon Ruiken, Nationale Politie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *