04:31
05 december 2023

Onderwijsinspectie: Personeelstekort kinderopvang ‘verzachtende omstandigheid’

Onderwijsinspectie: Personeelstekort kinderopvang ‘verzachtende omstandigheid’

De Inspectie van het Onderwijs heeft onderzoek gedaan naar de handhaving van tekortkomingen die ontstaan door het personeelstekort in de kinderopvang. Wanneer de houder er ondanks het personeelstekort alles aan gedaan heeft om verantwoorde kinderopvang te bieden en dit heeft uitgewerkt in een plan, mogen er bij de tekortkoming ‘verzachtende omstandigheden’ beschreven worden. Gemeenten en GGD-toezichthouders kunnen dan rekening houden met de situatie van houders.

Door het aanhoudende personeelstekort staat de (pedagogische) kwaliteit en de kwaliteit van de voorschoolse educatie onder druk, constateert de onderwijsinspectie in een rapportage. Daardoor hebben houders van kinderopvangvoorzieningen in sommige situaties moeite om te voldoen aan de kwaliteitseisen rondom de inzet van personeel. De rapportage geeft een beeld van de situaties die de toezichthouder tegenkomt, handhavingsadviezen en de ingezette handhaving. Het onderzoek betreft het eerste half jaar van 2022.

Lees verder via bbmp.nl

Martijn Snoep, bestuursvoorzitter ACM, is spreker tijdens het HCB Seminar Toezicht in Transitie 2023 – De rol van de toezichthouder bij veranderende verhoudingen tussen markt en overheid op 24 mei bij Internationaal Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag met verder o.a. Angeline van Dijk prof dr. Karin van Wingerde, Paul van Dijk en dr. Meike Bokhorst. Korting voor oud deelnemers HCB en voor leden Vide. Georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Wilt u leren over slagvaardig teams en teaming? Kom 28 juni naar de HCB Masterclass ‘Slagvaardige Teams in kinderopvang, basisonderwijs en IKC 2023’ georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *