10:43
07 augustus 2022

Nieuw rechercheteam voor corruptieonderzoeken ‘Encrochat’

Nieuw rechercheteam voor corruptieonderzoeken ‘Encrochat’

Tijdens het Encrochat-onderzoek naar versleuteld berichtenverkeer tussen criminelen is de politie ook gestuit op signalen van ambtelijke corruptie. De verwachting is dat een aantal signalen leidt tot strafrechtelijke onderzoeken. Die zullen worden verricht door een speciaal team onder verantwoordelijkheid van de Rijksrecherche en ondersteund door rechercheurs van de Landelijke Eenheid.

De signalen hebben onder meer betrekking op het lekken van politie-informatie naar criminelen. Het is nog te vroeg om iets te zeggen over aard en omvang, mede omdat veel van de in totaal 23 miljoen onderschepte berichten nog nader moeten worden geanalyseerd. Ook om operationele redenen is terughoudendheid geboden.

Prioriteit
‘Maar de eerste signalen zijn voldoende ernstig om een speciaal team op te richten’, zegt korpschef Henk van Essen. ‘Er lopen op dit moment strafrechtelijke onderzoeken naar mogelijke corruptie en vermoedelijk worden dat er de komende tijd meer. Behalve onderzoeken naar drugshandel en witwassen krijgen ook de onderzoeken naar corruptie de hoogste prioriteit.’

Lees verder via politie.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.